Unika museet där man lär sig allt om biodling

  • bi

Förra året firade Uppvidinge biodlarmusem i Älghult, som också är nordens första, tio år. Det med besök av självaste blomsterkungen Carl von Linnè. I år har coronan ställt till mycket och
därför hålls det unika museet inte öppet för allmänheten.

Älghult. Det var i juli 2009 som Uppvidinge biodlarmuseum öppnades för första gången. Då hade idén till museet diskuterats och planerats under en längre tid inom Uppvidinge biodlarförening.
Genom att föreningens Yvonne och Rolf Wilhelmsson kunde upplåta en fastighet i Älghult gavs möjligheten att få realisera planerna och tack vare det finns sen tio år tillbaka Sveriges enda Biodlarmuseum just i Älghult i Småland.

– Det här är min farmors gamla hus, så det är så roligt att få vara här och greja, säger Yvonne när jag träffar henne, maken Rolf och Nils Harju för en guidning i museet.
Idag är Yvonne ordförande för föreningen, vars syfte är att visa och sprida kunskap om bin och biodling, både för allmänhet och för aktiva biodlare. Museet är också en mötesplats för biodlare i trakten och regionen och här kan man mötas och diskutera, få råd och stöd i det egna arbetet med sin biodling.
– Från början var det tre biodlarföreningar som slogs samman till en, problemet var bara att det inte fanns någon lokal att vara i och det var då vi kom med idén att var här i farmors gamla hus. Vi äger gården men bor inte här själva. Vi startade med att göra en brasa av allt vi inte ville ha och började sedan inreda olika rum, som blir som en historisk resa med början på 1500-talet genom kung Gustav Vasa, berättar Yvonne och tillägger.
– Vasa hade stor insikt i bins betydelse och värde och såg i dem en möjlighet till att dra in extra skatteinkomster.

Från 1500-talet förflyttar vi oss till 1700-talet och det rum som är en hyllning till Carl von Linnés bror, Samuel Linnaeus, som var en föregångare till den moderna biodlingen. I köket finns ett genomskinligt rör som leder till en bikupa utanför, där man ser vad som händer i bina värld. Pedagogik på hög nivå! Ett annat rum kallas biodlarrummet och ett Alexander Lundgrenrummet. Han var en känd biodlare från 1900-talet. I gallerian säljs honung och grejer som på ett eller annat vis hör ihop med bin och biodling. Det kan vara allt från leksaker till trädgårdsprydnader.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 23 juli 2020