Annons
Kultur

Tomas Ledin återvänder till ”en magisk plats”

– I sommar blir det lite speciellt, när jag har ett nytt album med mig. Det är några år sedan sist och det är alltid kul att ha ny musik och nya sånger med sig.
Borgholm • Publicerad 26 juli 2024

Det säger Tomas Ledin om sommarens turné, Viker inte ner mig än, som han nu är ute på. Nu på lördag, den 27 juli, kommer han till Öland och Borgholms slottsruin.

– Det är alltid en viss anspänning inför en turné, även om man längtar massor. Men vi har repeterat mycket nu, och vi är redo att möta publiken.

Annons

Vi får en pratstund med artisten över telefon, en knapp vecka kvar innan hans sommarturnépremiär, som var den 16 juli i norska Langesund. Fyra veckor därefter väntar spelningar i Norge, Sverige och Finland.

Vad betyder Borgholms slottsruin för dig?

– Det är en speciell plats för mig att spela på. Första gången jag prövade arenan var 1977. Sedan dess har jag spelat där ett otal gånger. Men då, på 70-talet, var just slottsruinen väldigt speciell. Det var inte så många andra slottsmiljöer man kunde spela i, på den tiden var det mer folkparker.

– Jag minns det som väldigt speciellt, stort och häftigt att få komma ner och spela i slottsruinen. Det var och är en speciell arena. När vädret är med och publiken är glad, då är det verkligen magi.

Tomas Ledin nämner i förbifarten att hela Borgholm är en magisk plats, och han hoppas hinna med en traditionell promenad ner till kallbadhuset under sitt stopp. Nämnas kan att årets konsert för Tomas Ledins del i ruinen, blir den 27:e i ordningen.

Som support i just Borgholm har Tomas Ledin med sig Little Jinder.

– Little Jinder träffade jag för ett antal år sedan, och jag tycker att hon är bra. Hon har också släppt en ny platta, vilket är roligt.

Tomas Ledin säger att han valt sina supportakter utifrån att publiken ska få en rolig, underhållande helkväll.

Tomas Ledin och Vapendragarna kommer den 27 juli till Borgholms slottsruin, med turnén Viker inte ner mig än. Supportakt är Little Jinder.
Tomas Ledin och Vapendragarna kommer den 27 juli till Borgholms slottsruin, med turnén Viker inte ner mig än. Supportakt är Little Jinder.Foto: Pressbild

Med sig på turnén har han även Vapendragarna.

Berätta lite, vilka är det du kallar för dina vapendragare?

Annons

– Det är bedårande duktiga musiker, och vi har spelat tillsammans sedan år 2000. Det är en anständig tid, så därför presenterar jag dem som mina vapendragare. Vi har utvecklat ett band med sväng, och vi har roligt, samarbetar och fortsätter hela tiden att utvecklas.

Man kan ana ett stort leende.

– Det är mina vapendragare i kärlekens tjänst som sprider glädje och kärlek.

Musikerna det handlar om är Jörgen Ingeström, keyboard, Ove Andersson, bas, Sebastian Nylund, gitarr och Johan Franzon, trummor.

Ett angenämt problem inför turnén har handlat om att välja låtar. Utbudet är stort, med tanke på hans långa musikkarriär.

– Jag har hållit på ett tag nu, och det finns några låtar att välja på. Det är ett roligt problem, och jag är tacksam för att det är så, och att det finns en förväntan på många låtar. Vi har satt ihop en konsert som är ganska precis två timmar lång. Jag är lite av den gamla skolan och tycker att en artist ska kunna säga sitt på två timmar. Evighetskonserter som är längre än så tycker jag är överreklamerade.

Nämn några låtar som är svåra att hoppa över?

– Inatt är jag din, En del av mitt hjärta, Just nu och Vi är på gång. Men jag gör gärna de låtarna, det är öslåtar där man skapar en skön stämning tillsammans med publiken, som sjunger med.

Självklart blir det också några låtar från nya albumet, Viker inte ner mig än.

– Det är kanske inte alla som kommer kunna de nya sångerna, men det känns roligt att få presentera dem och få publiken att upptäcka lite nytt.

Annons

Tomas Ledin nämner knepet för en lyckad konsert.

– Det krävs två för att dansa, detsamma gäller för en bra konsert. Skön energi i hela arenan skapar inte artisten själv, det gör artisten och musikerna tillsammans med publiken. Det är ett förhållningssätt jag länge haft, och det är fantastiskt roligt att känna att man får med publiken i det.

Sommar och din musik är en klassiker för många. Men vad betyder sommaren för dig, för artisten Tomas Ledin?

– Att spela utomhus på sommaren är en speciell känsla. Just det att man känner att publiken är lite friare, lite öppnare, mer avslappnande och på semester. Jag kan uppleva en väldigt stor tacksamhet en fin kväll, för det är inte alltid självklart.

Artisten skrattar smått.

– Det kan regna, blåsa och vara kallt. Men vid dåligt väder skapas en annan sorts stämning och atmosfär. Det blir som att alla bjuder till och tänker att ”nu ska vi se till att skapa en fin kväll av det här också”, vilket i sig är en häftig och stark upplevelse.

Men givetvis är lagom med sol och värme det ultimata vädret.

– När alla bitar med väder, vind och återigen - samspelet mellan oss på scen och publiken stämmer, då känner man en stor tacksamhet att man får vara med i den här situationen.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons