Annons
Debatt
Centerkrönika

Drömmen om sommaren där jag kan köpa med mig en flaska öl från gårdsbutiken

Publicerad 25 juli 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Eftersom det svala semestervädret inte lockar till sol och bad på stranden, så ägnar vi en stor del av ledigheten till utflykter på nära håll. Det är fascinerande att se hur många gårdsbutiker det finns runtom i vårt land. Intresset för att handla närodlat och ekologiskt har ökat i takt med att vi blivit mer medvetna om hur maten tillverkas och fraktas. Att handla närodlat är ger bättre råvaror, minskad klimatpåverkan och ett stöd till sina lokala producenter.

Under semesterturerna brukar vi ta oss tid att stanna vid några av den över tusen mathantverkare och gårdsbutiker som finns i Sverige. Det är mysigt att gå in i en liten butik med prydligt uppställda hemgjorda syltburkar och färska grönsaker för att köpa med sig en bit ost eller flaska saft innan man går därifrån. Men så fort det blir någon alkohol i drycken, så är det stopp för att få köpa med sig en flaska från butiken.

Annons

De flesta företag som tillverkar alkoholdrycker erbjuder idag rundvandringar, provsmakningar eller serveringar. Under besöket går det bra att köpa och dricka den egenproducerade drycken, men du får inte köpa med dig en flaska hem av den ölen du hade som favorit under provsmakningen. För små vinproducenter och mikrobryggerier kan gårdsförsäljning vara skillnaden mellan överlevnad och nedläggning. Centerpartiet har länge drivit den här frågan och nu har regeringen äntligen presenterat ett förslag om att göra om regelverket för gårdsförsäljning. Tyvärr har regeringen tvingats kompromissa så mycket med förslaget att det nu innehåller onödigt många restriktioner och begränsningar. Förslaget gör det inte möjligt för en besökare att stanna till på en gårdsbutik för att köpa med sig en flaska av det egenproducerade ölen eller vinet eftersom inköpet måste ske i samband med ett betalt besök.

I regeringens förslag finns även en volymbegränsning som gör att många företag som ställs utanför möjligheten till gårdsförsäljning. Det gör att tillverkare som investerat och sett sin verksamhet växa utesluts och många kommer att hindras från att växa. Tillverkningen av alkoholhaltiga drycker är en av de snabbast växande branscherna inom svensk livsmedelsindustri. Det är företag där kvalitet, ursprung och hantverkskunnighet värderas högt. Precis som i övriga Europa borde det vara en självklarhet att dessa företag får en möjlighet att bidra till att stärka besöksnäringen, framför allt på landsbygden. Det handlar inte bara om att sälja produkter, det handlar om att skapa upplevelser och bygga relationer. Att besöka en gård, träffa producenten och ger en förståelse för hantverket bakom varje flaska.

Jag hade önskat att vi nästa sommar kunde stanna vid en gårdsbutik för att köpa lokalt producerade varor och att det i påsen jag håller på väg därifrån skulle ligga en flaska egenproducerat öl eller vin. Det är något speciellt att kunna handla direkt från producenten, i den miljön där varan producerats. Den verkligheten är fortfarande flera år med hårt politiskt arbete bort, men om regeringens förslag går igenom kan vi redan nästa år gå ifrån en dryckesprovning och köpa med oss en flaska av den ölen vi uppskattade mest under provningen. Det är ett viktigt första steg för att stödja små producenter och samtidigt stärka besöksnäringen och den lokala kulturen.

Krönika av: Anna Lundgren, kretsordförande Kalmar (C)

Annons
Annons
Annons
Annons