Yvonne Undin: ”Rollspel är en del av samhället”

  • Undin 1

Att man får leka även som vuxen.  Det är viktigt i Yvonne Undins liv.
– Jag lever i lika delar lek och verklighet. Jag har till och med hittat på ett ord för det: verklighetsignoransbalans. Man behöver den balansen, inte sväva i väg för mycket i vare sig det ena eller det andra.

KALMAR. De flesta dagar i veckan arbetar Yvonne i spelaffären Tärningen i Kalmar där brädspel av alla typer liksom rollspel och en del fantasylitteratur säljs.
Affären ägs av Daniel Olsson, men det är oftast Yvonne som är bakom disken.
– Det är intressant att nu kommer föräldrarna som växte upp på 1980-talet med rollspel och skaffar spel som de kan spela med sina barn. Rollspel har blivit det nya sättet att ha spelkväll med familjen. Det görs till och med rollspel om är tänkta för att barn och föräldrar ska kunna spela ihop. Det är rätt charmigt.
Yvonne Undin har hållit på med rollspel så länge att hon från början inte visste att det var det hon sysslade med.

– När jag var barn lekte vi mycket lekar inspirerade av fantasylitteratur. Egentligen höll jag och mina kompisar på med levande rollspel långt innan vi visste att det fanns. Vi gjorde kartor över påhittade världar och sydde kläder och hittade på långa konstiga episka historier.
När hon blev vuxen trodde Yvonne att det skulle bli slut med lekarna.
– Men så upptäckte jag rollspelen och insåg: ”Jaha, det finns ett kryphål”!

Yvonne Undin menar att hon haft mycket nytta av sin kärlek till fantasy och spel.
– Jag hittade till exempel min man genom spelen.
Hon kom till Kalmar 2009 efter uppväxt i Västerbotten och Södertäljetrakten. Kärleken och spel förde henne till staden.
– Han sökte illustratör till ett rollspel han höll på med då. Det var så vi träffades.

Enligt Yvonne är det ingen tillfällighet. För henne har spel varit viktiga både för hennes privatliv och yrkesliv.
– Faktum är att jag träffat de flesta av mina vänner genom spel på något sätt. Men jag har också nytta av det när jag arbetar inom barnomsorgen. Jag är timvikarie som  förskolepedagog och spelen gör att man kan anknyta till barnen, för man har kvar fantasin och vilja att leka.
Viljan att leka präglar Yvonne Undins yrkesliv.

– Varje år på Halloween jobbar jag som monster i Kolmården, Jag har varit både varulv och zombie. Världens bästa jobb, fast jag är glad att det inte är där varje dag. Jag gillar att göra många olika saker. att få omväxling. Det är kul att vara på förskolan, men jag tror inte jag vill jobba där varje dag. Jag har nog rätt lätt att bli uttråkad och det kanske är en biverkning av alla fantasivärldar jag rört mig i. Men också jag behöver trygga punkter och
familjen är den ena  och den här butiken den
andra.

Yvonne påpekar att rollspel är en del av samhället, även om vi inte alltid tänker på det.
– Företag använder numera ofta levande rollspel för att diskutera hur man kan agera i olika situationer. Det är ett bra sätt att förbereda sig för situationer med starka känslor, så man vet hur man reagera. En vanlig brandövning är ju egentligen ett levande rollspel, så alla vet hur de ska agera om det börjar brinna. Det är ett sätt att förbereda sig för eller
bearbeta situationer.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 27 juli 2017