Vill se mer kustnära boende

  • John Bräutigam vid strandkanten där han bor strax utanför Söderåkra. ”attenkvaliteten är långt ifrån vad den borde vara i Östersjön, men den har blivit lite bättre. Vi har märkt att gäddan har börjat komma tillbaka”
    Hav 3

John Bräutigam är göteborgaren som förälskade sig i östkusten.
– Här finns fantastisk natur och möjlighet till ett kustnära boende.  Dessutom är vädret bättre här än på andra sidan, fler soltimmar och mindre regn, säger John som är ny ordförande i Torsås Kustmiljögrupp.

Solen skiner, himmeln är klarblå och fåglarna kvittrar. Blåa, vita och lila blommor kantar gångarna i trädgården, och när jag lyfter blicken ser jag havet. John Bräutigam bor längs med kusten strax utanför Söderåkra. För några år sedan flyttade han och hans fru, för andra gången, till Torsås kommun.
– Vi har en stor kärlek till kommunen. När vi såg att denna tomt skulle säljas bestämde vi att här vill vi bo när vi pensionerar oss, berättar han.
Läkemedelsforskare
John har alltid haft ett stort intresse för natur och djur. Han är uppvuxen i Askim i Göteborg och somrarna tillbringade han på Tjörn på Orust. Där sommarjobbade han på en gård och skötte djuren. Det ledde till att han utbildade sig till veterinär och målet var distriktsveterinär.
Under veterinärutbildningen i Stockholm träffade han sin fru som ursprungligen kommer från Skåne. De sökte sig ut på landet, för att praktisera, och hamnade i Torsås kommun. Paret bodde i Applerum i Torsås, trivdes och blev kvar i nästan tio år. John tog olika vikariat, som exempelvis distriktsveterinär. Dessutom förverkligade han en dröm som dock blev kortvarig.
– Jag öppnade en Zoobutik i Möre Köpcenter i Söderåkra, säger han och skrattar.
Det blev kanske inte riktigt som han hade tänkt sig. Strax efter han hade öppnat affären blev han rekryterad till läkemedelsföretaget AstraZeneca i Göteborg och flyttade dit. Zoobutiken var svår att driva på distans, och efter en tid stängde John igen den.
Under flera år arbetade han med läkemedelsforskning. Bland annat har han utvecklat magsårsmediciner och blodtrycksreglerande mediciner.

 

Anna Borg

Läs hela artikeln om Johan Bräutigam i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 28 maj 2014.