”Vilhelm Moberg hade nog tyckt att jag är tråkig”

  • jensl271294 kopia

En av höstens mest uppmärksammade och hyllade böcker är Jens Liljestrands Mannen i skogen, den första heltäckande biografin över Vilhelm Moberg. Ett porträtt i helfigur av den motsägelsefulle och kontroversielle författaren.

– Jag vill vara rakt på sak, inget ska sopas under mattan, säger Jens Liljestrand.

Vilhelm Moberg föddes 1898 som Karl Moberg i ett soldattorp i Moshultamåla utanför Algutsboda, en bit norr om Emmaboda och en bit väster om Duvemåla. Vid sin död 1973 var han jämte Astrid Lindgren vår mest populära författare, liksom henne blev han folkkär.

Opinionsbildaren Moberg bytte ofta åsikt och han var alltid beredd att ta strid för den även om det innebar att gamla vänner blev fiender. Han var misstänksam mot myndigheterna och makten, till synes stor och stark, men periodvis vacklade hans hälsa.

Vilhelm Moberg var redan i unga år driftig och företagsam. Han jobbade hårt, men var också ombytlig och hade hett temperament.  Som författare var han affärsinriktad och sålde texter av alla slag och i alla format.

Att skriva dramatik behärskade han direkt, medan han fick slita hårt i många år för att hitta rätt ton i sin prosa.

Nu 45 år efter hans död har den första heltäckande biografin om honom landat på bokhandelsdiskarna.

–Att det dröjt så länge är paradoxalt med tanke på hur populär han var och fortfarande är. Men på 1980-talet skrevs det inga böcker  alls om Moberg. Han ansågs inte fin nog då, det fanns andra författare man hellre ägnade sig åt då. De senaste tio åren har det däremot skrivits flera bra böcker om honom, säger Jens Liljestrand som är författare, litteraturforskare och biträdande kulturchef på Expressen.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 6 september 2018