”Vi måste upptäcka  varandra igen”

  • Bredmar1 kopia

Gunilla Mårtensson Bredmar är kyrkomusiker och bor i Rinkabyholm utanför Kalmar. Tidigare hade hon jobbet i Hultsfredstrakten, men nu jobbar hon i Jämjö i Blekinge. – Det där är dubbelt, för visst blir den en bit att åka varje dag. Men jag är också fyrabarnsmamma och den där stunden i bilen är min tid, säger hon och skrattar.

Till i somras arbetade hon i Aspelands pastorat i Hultsfreds kommun. Det var en timmes bilkörning dit och hem varje arbetsdag.

– Jag lyssnar mycket på radions P1 när jag kör. Dessutom får jag chans att lyssna på min musik, vilket inte är så ofta när man har barnen i bilen.

Men i bilens ensamhet finns också möjligt att  bearbeta sådant som har med arbetet att göra.

– Ibland när det varit svåra begravningar är det skönt att ha den där tiden återhämta sig och kanske också gråta. Det kan man ju inte göra vid förrättningen, man måste vara professionell i det här  yrket. Då måste man ta hand om alla andra. Men sedan måste man ta hand om sig själv, det är jätteviktigt.

En granne i skånska Tollarp spelade viss roll för hennes musikintresse: Jan ”Tollarparn” Eriksson. Pianisten ”Tollarparn” med jazz som specialitet dog 2009 och är kanske mest ihågkommen som rundnätt och gladlynt  kapellmästare i tv-program från Skåne, inte minst Lasse Holmqvists storsuccé ”Här är ditt liv”. Men för Gunilla Mårtensson Bredmar var han också den snälle grannen som var pappa till en av hennes kompisar.

– Hans fru dog tidigt och han blev ensam med tre döttrar. Jag minns att han vägrade ta spelningar om inte döttrarna kunde följa med. Jag kommer också ihåg att vi brukade ses dagen efter Melodifestivalen och sjunga bidragen medan han kompade oss.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 28 september 2017