”Vi kan rädda jorden – om vi vill”

  • rolflarssonIMG_3741 (kopia)

Rolf Larsson är pensionerad agronom, han funderar mycket på klimatfrågan och hur det i framtiden ska bli på vår planet.

– Jorden är i obalans och situationen är allvarlig, men vi kan rädda den. Om vi bara vill, säger han.

Nu har han skrivit boken Planetskötsel där blandar fakta, fiktion och vision. Det som förefaller osannolikt kan mycket väl vara sant. Och det som förefaller självklart är kanske inte helt att lita på.Trots ämnets allvar kryddar han anrättningen med en skopa humor. I boken avskaffas privatbilismen, lastbilstransporter likaså, järnvägsnätet byggs ut till att täcka hela nationen och stormarknaderna jämnas med marken. Boken har två olika slut, ett lyckligt och ett alternativt.

Rolf Larsson säger att människan har två val. Att leva i harmoni med naturen eller att blunda för problemen vår livsföring skapar, och därmed såga av den gren vi själva sitter på.

Hur är läget med planeten i dag?

– Mycket illa. Pessimisterna säger att tippunkten kan ligga inom tio år. Går vi bortom den punkten är det kört, då kan vi inte rädda jorden. Det som ska göras måste göra nu och inte i morgon. Sedan är frågan hur vi ska göra det.

Vem ska göra det? Individen eller makthavarna? 

– Individen kan göra småsaker, men vi kan inte rädda planeten. De enda som kan det är politikerna. Det är de som ska ha klimatångest, inte vi enskilda. Ansvaret ligger på politikerna, men i dag är de handlingsförlamade trots att de vet vad som måste göras. Boken är mitt lilla bidrag. Jag vill skapa opinion, det är det centrala, säger Rolf Larsson och citerar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

– Han har sagt politikerna alla vet vad som borde göras. Vad de inte vet är hur de ska bli omvalda när de väl har gjort det.

Rolf Larsson är agronom och har jobbat med miljöfrågor i hela sitt liv. Åren 1963 och 1999 var han maskinkonsulent i Kalmar län. Planetskötsel är hans tredje bok. De två första kom för ett tiotal år sedan och handlar om forna tiders jordbruksmaskiner. Då tittade han bakåt, nu vänder han blicken mot framtiden.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 6 december 2018