”Vi hoppas den förför nästa generation också”

  • _MG_0996 kopia

Visste du att en reprulle användes för att samla råghalm i jämna knippen till exempelvis taktäckning? Eller att det finns en hästsko för körning på is och en tränarsko för isbana? Och att en plog år 1872 kostade 17 riksdaler? När Algutsrums hembygdsförening öppnar upp den gamla Lindberggården finns mycket att se och lära sig.

Det är en tisdag i mitten av juli. En riktigt varm dag. Inte minst slår värmen mot en när man kliver in till Lindberggården i Algutsrum. En typiskt kringbyggd Ölandsgård där byggnaderna sluter sig mot varandra utan några gångar som släpper in vindar. Vid ett bord framför stora huset sitter ett gäng damer och herrar.

– Vi serverar kaffe och information. Så gott det går, säger Lena Andersson.

Hon är ordförande för Algutsrums hembygdsförening som varje tisdag eftermiddag i juli månad öppnar upp sockenmagasinet vid kyrkan samt Lindberggården.

– Allt började med ett påhitt från Sveriges hembygdsförbund, som vi är med i. De tyckte att landets föreningar skulle passa på att visa upp det vi har. Vi hoppade på idén och det här är tredje året vi håller öppet, säger Lena Andersson.

Vid sockenmagasinet visas minnen från skolan i Algutsrum och textilutställningen ”Så var man klädd förr”. Vid Lindbergsgården där tidningen hälsar på visar man bland annat äldre lantbruksmaskiner, verktygssamlingar och de vackra byggnaderna.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT den 18 juli 2018