”Vi är i början av vår dröm”

  • cafe_MG_2846 (kopia)

Två bekanta med samma intresse och liknande dröm valde att inte bara drömma, utan faktiskt våga.
– Drömmen är att en dag kunna leva helt på caféet. Där är vi inte än, men vi lever början av vår dröm nu, säger Åsa Stavervik som tillsammans med Angelica Nilsson driver Emm’s cafe och catering. 

Snön vräker ner, det känns som årets mest vintriga dag hittills. Vi går in i föreningshuset i Glömminge där Angelica Nilsson och Åsa Stavervik har dukat fram kaffe och kokostosca. När vi träffades några dagar tidigare, för att ta lite bilder, var det liv och rörelse i lokalen. Då hade duon inte haft tid att sitta ner, för dagarna caféet är öppet är det fullt upp.

– Därför är det lite konstigt att sitta här när det är tomt. Det känns tråkigt, skrattar Åsa.

Midsommarafton 2020 slog caféet upp portarna i föreningshuset, en lokal som kollegorna hyr in sig i. 

– Oh, gode gud. Öppningsdagarna mins jag knappt, det var så stressigt, skrattar Angelica. 

Det svåraste i början var att veta hur många kunder som skulle dyka upp. Och hur mycket som skulle gå åt, och även lite vad som skulle efterfrågas på faten.

– Vissa grejer måste man ha, som bullar. Det är mångas favorit. Både
kanelbullar och kardemummabullar, säger Åsa. 

Andra favoriter tillika säkra kort är napoleon- och Budapestbakelse.

– Och chokladbollar, det gillar alla barn, säger Angelica. 

Angelicas och Åsas vägar korsades för några år
sedan, då de har barn i samma klass. Men det skulle visa sig att de båda, sedan många år tillbaka, haft liknande drömmar – om att starta eget café. 

– Åsa gjorde smörgåstårtor och plankor, jag bakade tårtor, säger Angelica. 

På skilda håll spred de sociala medier-inlägg om sina bakverk bland vänner och bekanta. Det var så de fick nys om deras gemensamma intresse. 

– Det vore roligt att ha något tillsammans, sade jag till Angelica för flera år sedan, berättar Åsa.  

Då trodde ingen av dem att det skulle bli verklighet. Fram tills förra året, då de valde att ta tag i sin dröm. Åsa arbetade som undersköterska, Angelica som barnskötare. Under sina sommarsemestrar drog de igång och öppnade caféet i Glömminge under fyra veckors tid. 

– Allt började rulla på rätt bra efter de veckorna, men då var vi tvungna att gå tillbaka till våra andra jobb, säger Åsa.

Men drömmarna upphörde inte där. Istället tog de båda tjänstledigt från sina respektive jobb för att helhjärtat satsa på caféet. 

– Det är en dröm jag alltid har haft, och jag vill inte ångra det jag inte gjort. Så jag kände att det här måste bara testas,
säger Angelica.

Åsa kände likadant. När hennes tjänstledighetsperiod gick ut valde hon att säga upp sig. 

– Jag vet att det finns jobb inom omsorgen om jag vill tillbaka, säger hon.

Angelica, som är tjänstledig från sitt ordinarie jobb som barnskötare, och Åsa går båda in som timvikarier inom barnomsorgen samt vården. Åsa hoppar bland annat in på en av de tillfälliga covidavdelningarna vid Kalmar länssjukhus. 

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 11 februari 2021