Veckans ledare:Samtal är den gröna tråden

Vi översköljs dygnet runt av information och av uppmaningar att skaffa mer information genom att gå in på www eller sms:a och rösta på något, önska en låt på radion eller lägga upp en bild på en hemsida. Att köpa en biljett, ta fram en blankett eller hitta var det utefter vägen finns en toalett, allt ska nu ske via nätet.
Trots min positiva inställning till all den snabba informationen å ena sidan så oroar jag mig å andra sidan över att den en digitala klyftan ökar. Jag tror till och med att den ökar snabbare nu än tidigare.
Här finns en grön tråd att följa till den digitala agendan, som vår IT-minister Anna-Karin Hatt (C) så gärna talar om. Vi måste se till att få med så många som möjligt på tråden, på bredbandet och också se till att förutsättningarna finns så att alla kan surfa med ett så brett band att det klarar dagens behov och morgondagens.
Det förs samtal på många håll i samhället i dag. Vi bloggar och läser bloggar. I dag kan en blogg vara allt från en länk mellan människorna i en sluten grupp, kanske en klass eller en förening, till en riktigt vass opinionsbildare. Visst är vi många som följer olika bloggar både inom olika intresseområden och i samhällsdebatten. Jag läser några lokala bloggar Virkpia, Mycket Gutt, Bara en kaka till, Fotbollsfrun och Jonssons funderingar.
Men samtalet tar sig också nya vägar. För mig är podcaste en ganska ny upplevelse. Att lyssna på en podcaste vill jag likna vid att lyssna på en talande blogg, ett samtal mellan flera personer. Oftast är det personer som gärna vill prata så det blir riktigt pratig blogg.
Jag har två lokala favoriter, B-g.se och Stickpodden. När jag lyssnar får jag ofta nya perspektiv och det ger mig ofta ett leende på läpparna. Jag har till och med saknat B-g.se den sista tiden, men ser på bloggen att snart kommer årets första avsnitt.
Ett givet samtalsämne sedan strax före jul har varit Centerpartiets nya idéprogram. För en tid sedan kom partistyrelsen förslag, som finns att läsa på hemsidan eller så frågar du någon Centerpartist om du får låna hennes exemplar. Programmet har en tydlig grön tråd, det är både grundat i myllan och samtidigt visionärt.
Centerpartiets liberalism är social, decentralistisk och grön. Den är jordnära och frihetlig. Den bygger på rättvisa och hållbarhet.
Nu är det vi som ska spinna vidare på den gröna tråden och utifrån programmet forma en politik som passar oss som bor i här i Kalmar län, med alla våra förutsättningar och möjligheter.
Det ska vara förutsättningar och möjligheter för alla, för såväl kvinnor som för män. Det tål att tänkas på, en vecka som denna, som avslutas med att vi firar Internationella kvinnodagen, den 8 mars. Det är nu 100 år sedan den började firas, men vi behöver tyvärr fortsätta flera år till innan vi har nått likvärdiga villkor.
Ingegerd Petersson, Centerpartist och feminist i Kalmar