Veckans ledare:Män som näthatar kvinnor

Ja men hur sjukt är egentligen det här samhället? Ägnade en stund åt min fredagskväll till att på You Tube lyssna på klippet ”Män som näthatar kvinnor”. Skärpta, intelligenta, engagerade kvinnor som syns i media läser i klippet upp citat från hotbrev som de fått. ”Breiviks fanclub” hotar journalisten och författaren Maria Sveland.  Jenny Alvervik från TV 4 får i hotbrev veta att hon har två veckor kvar att leva. Och det är flera andra kvinnor som får dödshot, hot om gruppvåldtäkt, sexistiska och fruktansvärt vedervärdiga kommentarer om alltifrån hur de ser ut till vad brevskrivaren ska göra när han får tag på henne.
Jag skulle vara livrädd om jag var i deras situation. Och jag tycker det är oerhört modigt att gå ut och berätta.  Samtidigt finns det ju liksom inget val än att fortsätta engagera sig i samhällsdebatten om man vill fortsätta leva i en demokrati.  Hur många knäppskallar det än finns som gömmer sig bakom skärmen och skriver vedervärdigheter.
Jag kan inte låta blir att fundera över vem det är som sitter där bakom skärmen och tror sig kunna uttrycka sig hur som helst? Som verkar tro att Internet och sociala medier är någon slags frizon där inte vanliga lagar och inte heller folkvett gäller?
Elza Dunkels, som forskar om unga och nätet vid Umeås universitet säger så här i Expressen om varför inte samhället engagerat sig mer i de här frågorna: ”Det beror delvis på ett ointresse och en okunskap. Det är ganska låg status på hela den här grejen. Vi har någon bild av att det är en arbetslös rasist, kanske en kvinnomisshandlare som sitter hemma och skriver. Det är också det som bidrar till att det är inte fint nog att titta på.”
Det är mäns hat och hot mot kvinnor som varit i fokus i debatten. Självklart drabbas även män av hotkulturen och också kvinnor är förövare. Men hatet drabbar ofta kvinnor och verkar inte speciellt prioriterat hos rättsväsendet.
Det ska bli intressant att se hur den här debatten fortsätter. Man får ju hoppas att Uppdrag gransknings program kan bli en startskott för en ordentlig debatt om näthat. I slutändan är det ju en demokratifråga – ingen ska behöva känna sig rädd för att tycka till om frågor och engagera sig i samhällsdebatten.  Och fortfarande ligger det mycket i Martin Luther Kings ord: ”Det farliga är inte de onda människornas ondska utan de goda människornas tystnad”. Därför blir jag glad över alla kampanjer och initiativ på sociala medier den senaste veckan som går ut på att sprida motsatsen till hat på nätet! Initiativ som uppmuntrar unga tjejer som bloggar och som hejar på journalisterna som rapporterar om viktiga samhällsfrågor.
Det är alldeles uppenbart att vårt samhälle inte har hängt med i utvecklingen. Det behöver bli tydligt att samhället har samma uppfattning om kränkningar och hot på nätet som i det vanliga livet.
Tillbaka till klippet på You Tube. Där har man fått stänga kommentarsfunktionen. Orsaken? Mängden nya hot- och hatinlägg.
Karina Helmersson