Värnar om att alla djur ska ha rätt till ett bra liv

  • siwaagren_MG_0699 kopia

För Siw Ågren är hundar, katter och andra djur mer än bara sällskapsdjur. De är som vilken familjemedlem som helst och därför föredrar hon att kalla dem familjedjur. 

Hunden Gilla, en west highland white terrier, håller koll på allt och alla som rör sig utanför trädgården. För Gilla och matte Siw Ågren är det tomt just nu. För knappt två månader sedan gick 13-åringen Titta, även det en westie, bort. Djur, och djurskydd, är något som alltid legat Siw varmt om hjärtat.

– Redan när jag föddes var min mamma medlem i olika djurskyddsföreningar och vi har alltid haft djur i familjen. Jag fick med mig respekten för djuren under hela min uppväxt, säger Siw.

Som 15-åring engagerade hon sig i Svenska Blå Stjärna, en ideell organisation som vid katastrofer står redo att ta hand om djur. Framför allt lantbruksdjur och hästar.

– Jag valdes in i styrelser, både lokalt och regionalt. Det var jag och tanter som var riktiga föreningsrävar. De lärde mig massor om föreningslivet och djurskydd.

Engagemanget har följt henne hela livet. Framför allt är det sällskapsdjur hon arbetar för, och med. Fast just ordet sällskapsdjur undviker hon helst.

– Hundar och katter är inte bara till för sällskap åt människor. De lever med oss i familjen, och ska behandlas som en familjemedlem. Därför säger jag hellre familjedjur.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NY 19 juli 2018