Världsartistens hjärta bultar för Kalmar

  • john (kopia)

– Nu är det ”redigt”, nu bultar hjärtat.
Artisten John Kluge känns genuint glad när han hör att det är en Kalmarlänstidning som ringer. För trots uppväxten i Torslanda och sitt internationella genomslag i Amerika, ligger hans födelsestad Kalmar honom varmt om hjärtat.

 – Jag föddes i Kalmar, och kan prata kalmaritiska när jag vill. Dialekten kommer och går lite, skrattar John. 

Hans mors släkt kommer från Revsudden,
utanför Rockneby. Ett ställe passande nog nära havet, med tanke på morfaderns bakgrund som sjökapten och rederiägare. 

– När morfar gifte sig med en öländska, min mormor, flyttade de till Öland. Jag har kvar släkt där som idag driver bondgårdar i Mellby och Degerhamn.

John har lite sjön att tacka för att han blev till. 

– Min far kom från Tyskland och gjorde sin lärlingsplats inom sjöfarten i Sverige. Han blev anställd under min morfar, och förälskade sig i hans dotter. 

Kärleken var ömsesidig. 1969 resulterade det i ett barn, John. 

– När jag var fyra år fick min pappa jobb på ett sjöfartsbolag i Göteborg, så vi flyttade dit. Men så gott som alla lov hälsade vi på mormor och morfar. 

John och morfadern var som Alfred och Emil.

– Sommartid var vi mycket på Öland och på morgonarna åkte jag ofta ut med morfar och båten. Morfar var nog lite fundersam ibland vad han hade fått för barnbarn som tyckte det var kul att i timmar så där lugnt och vänta på napp, skrattar John.

Morfar gav honom tidigt verktyg för att självutvecklas.

– Jag fick styra båten, lägga i ryssjor, plocka upp nät och röka flundra och ål. Jag har en önskan att alla barn får en lika fantastisk, grön uppväxt som jag fick. Med så mycket kärlek från både mor- och farföräldrar och min egen
familj. Jag fick med mig värdegrunden att vara i nuet och ta hand om det som är precis framför mig.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 21 november 2019

(Foto: Pressbild)