”Världen blir bättre om vi vet vad den består av”

  • Pav Johnsson
    Pav Johnsson
  • Ölands fåglar

    Fågelboken Ölands fåglar är ingen vanlig fågelbok som bara radar upp art efter art. Boken är bredare än så och tar även upp områden som öländska fåglar i dikt, konst och prosa, öländska dialektala fågelnamn och ornitologins historia.

Det har granskats, letats, godkänts, tagits tillbaka, berättats, fotograferats men framför allt skrivits.
Men nu är den klar – boken Ölands fåglar. 

Det är en solig, härlig dag, fåglarna kvittrar och utan något vitt på marken är det svårt att tro att det är december. Platsen är Beijershamn, på Öland. Här möter vi upp Pav Johnsson, redaktör för nysläppta boken Ölands fåglar.

– Idag är jag inte ute för att titta fåglar, utan för att leta småkryp – hoppstjärtar, säger han när vi hälsat.

Beijershamn förknippas annars mest med fåglar.

– Det är en av Ölands bästa platser för fågelskådning, menar Pav.

Platsen har också bidragit till nya boken.

– Man kan säga att det är tack vare de här som boken blev till, säger Pav och pekar på en highland cattle som betar i närheten.

För att göra en lång historia lite kortare. På 1800-talets mitt gjordes satsningen på en hamn i Beijershamn. En två kilometer lång pir byggdes, men allt tog en snopen vändning. Efter bara tio år hade hamnen slammats igen så att båtar inte längre kundea lägge till. Istället tog en ny epok vid.

– Området med mycket våtmark gjorde Beijershamn till ett paradis för fåglar.

Med tiden tog vassen över, men på 90-talet beslutade länsstyrelsen att rensa undan vasshavet. Ölands ornitologiska förening, ÖOF, fick i uppdrag att vårda marken.

– Föreningen startade en insamlingskampanj och fick ihop pengar för att köpa in skotska höglandsboskap, highland cattle. I tio års tid betade korna här och ideella krafter skötte om djuren. Men det var mycket jobb, och orken tog slut.

En fågelbok för alla

I samma veva som Pav flyttade från Stockholm till Öland,runt millenieskiftet, sålde ÖOF de 40-tal korna till en lantbrukare.

– Det är nu det vackra kommer.  Ända sedan 70-talet hade det pratats om att göra en bok om Ölands fåglar. Men idén föll alltid då det inte fanns pengar. Men när man sålde korna blev föreningen rik.

2010 var året då tiden för en fågelbok var mogen.

– Jag blev uppvaktad av dåvarande ordföranden som frågade om jag ville vara redaktör. Jag var inte jättesugen först. Men det kom till en tidpunkt, då jag ville göra något annat i livet. Så jag tackade ja.

Efter flera år som lärare på Ölands folkhögskola övergick Pav till att kombinera läraryrket samt arbetet på lokalradion med att vara redaktör.

– Första tanken var att presentera fåglarna art för art men magkänslan sa att det skulle bli en tråkig bok. Vi ville inte heller göra en bok för bara fågelskådare, utan för alla som är intresserade av Öland och dess natur. Jag är en supernördig fågelskådare men även folkbildare som vill sprida intresse och kunskap till alla.

Kulturella fotavtryck

Omkring 150 personer, däribland fler än 30 medförfattare, har bidragit med material till boken.

– Första delen är lite som en handbok med tips och råd till den som vill skåda fågel på Öland. Därefter presenterar vi 25 fåglar som är typiska på Öland. De har egna porträtt med texter och bilder.

Utöver det radas 420 arter upp. Texterna tar också upp öländska fåglar i dikt, konst och prosa, miljöer typiska för Öland, ornitologins samt ÖOF:s historia, öländska dialektala fågelnamn och hur sättet att dela med sig av kunskaper och observationer förändrats genom tiden.

Arbetet har varit intensivt och brett, men Pavs starka naturintresse har underlättat.

– Redan som liten samlade jag småkryp, som åttaåring fick jag min första fågelbok i julklapp och som 14-åring följde jag med fältbiologerna ut.

Stolt naturnörd

Frågan är då vad det är som gör fågelskådning och naturen så intressant?

– Det är ett fantastiskt sätt att möta omvärlden på, jag är nyfiken på omvärlden. Jag har en stor upptäckarglädje.

Det han upptäcker vill han dela med sig av.

– Vi lever i en tid där många inte vet så mycket om den gröna delen av sin värld. Jag tycker det är en otrolig brist på kunskap om natur och naturvetenskap.

Han skrattar och säger att hans folkbildningsdriv ständigt gör sig påmint.

– Jag vill berätta om det som jag tror går många förbi. Jag är övertygad om att världen blir bättre om vi vet vad den består av.

Han kallar sig själv för naturnörd – något han är stolt över.

– Traditionellt står ordet nörd för en som gör något som inte så många andra håller på med, och som betraktas som som töntig.

– Det är synd, för att starkt visa hängivenhet för något är bland det finaste man kan göra. Det är nördarna som får Nobelpris, det är nördarna som gör fantastisk, nyskapande musik. Att ha ett intresse och fördjupa sig i något tror jag ökar chansen att känna meningsfullhet.

Lina Watanen

Bildtext: Fågelboken Ölands fåglar är ingen vanlig fågelbok som bara radar upp art efter art. Boken är bredare än så och tar även upp områden som öländska fåglar i dikt, konst och prosa, öländska dialektala fågelnamn och ornitologins historia.