Vandringarna har blivit en livsstil för Nina

  • ninagIMG_0522 (kopia)

För Nina Granbom har vandrandet blivit en livsstil. Varje dag arbetar hon till klockan 13, sedan snörar hon på sig skorna och ger sig ut.
– Det ger mig livskvalitet. Jag är väldigt nöjd med det jag har och behöver sällan mer. Antingen vandrar du ifrån dig själv eller så vandrar du hem till dig själv, säger hon.

Nina är föreläsare i personlig utveckling, arrangerar vandringsresor och hon är också författare till boken Med trasiga fötter mot ett helt hjärta.

Vandring kan ge nya insikter och bli en resa i det yttre och det inre. El Camino de Santiago är en cirka 70 mil lång vandringsled i norra Spanien. Nina Granbom gick den 2005. Hon reste bort och hittade hem. Genom att vandra dag ut och dag in fann hon återhämtning och stillhet.

– Upprinnelsen var att bekanta hade drabbats av tsunamin i Thailand. Jag behövde ta en time out och komma bort, då mindes jag att det finns en lång vandringsled i södra Europa.  Jag tillhör ingen religion, men det väcktes djupa”re själsliga dimensioner när jag vandrade på pilgrimsleden. Vandringen blev en självläkeprocess. 

Ett par år senare skrev Nina Granbom boken Med trasiga fötter mot ett helt hjärta, där hon delar med sig av erfarenheterna från El Camino de Santiago. Långt från vardagens krav och måsten och efter nya möten och upplevelser började hon lyssna på sitt eget hjärta. 

– Går man för fort så stöter man på problem av olika slag och förbannar sin otur i stället för att stanna upp och stämma träff med ögonblicket. Jag var ständigt på väg mot något och det brände ut mig. Jag hittade inte det jag sökte i min to do-lista, det stod aldrig där. Men på vandringen sker möten och de kan leda till att dörrar öppnas kring sådant man tidigare försökt försvara eller hålla bakom en fasad. När man vågar visa sig sårbar kan ett möte ge en djupare insikt. Man börjar förstå att man inte måste vara perfekt. Det finns ett inre lugn, vi har det men tycks glömma det hela tiden. I varje människa finns en högre nivå av närvaro och av stillhet. Antingen vandrar du ifrån dig själv eller så vandrar du hem till dig själv. Jag har lärt mig att upptäcka när jag vandrar bort från mig själv, då vänder jag hemåt direkt.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 18 juli 2019