Vackra naglar och dans på rad för Marguerithe

  • Marguerithe Mårtensson 6 (kopia)

I snart 30 år har Kalmarbornas naglar varit hennes arbetsuppgift. Men på fritiden är det framförallt linedance som gäller för Marguerithe Mårtensson.
– En stor fördel med linedance är att man inte behöver en partner, utan man kan dansa ändå. Dessutom är det väldigt skoj.

 I snart två decennier har linedance varit en del av Marguerithe Mårtenssons liv.

– Egentligen stötte jag på det först i Stockholm där min syster hade börjat med dig. Så jag sökte efter det här och hittade en kurs och på den vägen är det. Jag hade buggat tidigare, men det här visade sig vara så himla kul!

I den vevan, år 2002, startades Ostkantens Linedancers. Marguerithe Mårtensson är numera ordförande.

– Vi har kurser för nybörjare och seniorer. Sedan har vi steg 2 och steg 3 för de som gått de tidigare kurserna och blivit lite mer avancerade.

 Linedance har sitt ursprung i USA och får sitt namn av att man står på rad när man inleder dansen. Det skiljer sig från squaredance genom att man inte har en ”caller”, det vill säga en dansledare som ropar ut dansturerna. Istället lär man sig koreografin till varje låt. Det betyder att varje sång får sin egen koreografi.

– Det finns några stora koreografer, men i princip kan vem som helst göra koreografi. De ligger sedan ute på nätet så man kan skriva ut dem eller så kan man titta på klipp där turerna visas på youtube.

Att koreografierna är gemensamma gör att man kan dansa många tillsammans från olika föreningarna när man träffas. Men det gör också att  man också måste lära sig hur man dansar till varje låt. Även om det finns återkommande stegkombinationer, tillförs också hela tiden nya.

– Eftersom det kommer nya koreografier hela tiden, finns det alltid nytt att lära sig. Det gör det roligt att hålla på. Dessutom är det oerhört trevligt socialt. Några av de som var med när föreningen startade, är fortfarande med.

Efter alla år propagerar Marguerithe Mårtensson fortfarande mycket entusiastiskt för linedance.

Joakim Carlsson 

Läs hela artikeln i KLT/NT 8 augusti 2019