Vackert och praktiskt i Mariannes trädgård

  • trädgård

När Marianne Petersson går ut i sin  trädgård tänker hon inte bara på vad hon ska göra där, utan också på det praktiska.

– Det gäller att vara lite pedagogisk och förbereda sig med en sekatör, handskar, en påse att lägga vissna blad i och något att binda upp med, säger Marianne, när vi träffas en sommardag för att titta på hennes trädgård. Och det är klart att hon tänker pedagogiskt, som den lärare hon i grund och botten är. Numera är hon visserligen pensionerad, men sådana ränder går nog aldrig riktigt ur.
Och trots att Marianne alltid varit naturvetare och alltid intresserat sig för blommor, var det först på äldre dar som den riktigt stora vurmen för trädgårdsarbete vaknade. Men då blev det istället desto större.
– Vi bodde i Skellefteå på en skogstomt och redan där odlade jag rosor. När min mamma gick bort tog vi över huset här hemma i Svalhult, så jag är en sådan där hemvändare, säger Marianne och börjar berätta om hur hennes olika rosenplanteringar och rabatter har kommit till.
För cirka 14 år sedan började hon arbetet med att anlägga ett surjordsparti. Hon gick med i trädgårdsamatörerna och blev mer och mer intresserad, framförallt av rosor, nävor och jättedaggkåpor.
– Sedan dess har jag läst massvis och hunnit skaffa mig många meter med trädgårdslitteratur, säger hon och knipsar bort ett dåligt rosenblad, som sedan förpassas till den medhavda påsen. Hon har också varit med i ett EU-projekt som heter Programmet för odlad mångfald. Där hjälpte hon till att samla in rosensorter. Rosuppropet är en landsomfattande inventering av äldre kulturrosor och syftet med inventeringen är att finna och dokumentera värdefulla kulturrosor som har odlats i minst 50 år.

Trädgården i Svalehult är helt och hållet Mariannes eget projekt och det som ska göras gör hon själv, eftersom mannen inte delar hennes intresse. Och det syns att hon här har lagt ner åtskilliga timmar på att få den ursprungliga naturtomten till en prunkande rosenträdgård. Här finns massvis av olika sorters rosor och gamla klassiska sorter blandas med nyare. Bulgariska oljerosor, pimpinellrosor, taggiga och taggfria rosor, kryprosor, klättrande rosor, buskrosor, honungsrosor, härdiga kanadensiska rosor, mindre härdiga rosor och Austinrosor samsas med inslag av skira sorters näva i rosa eller blått och limegulsfärgade daggkåpor.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning 17 juli 2014