Unikt jobb på en unik plats

  • _MG_7885

Efter tio år med sommarjobb på naturum Ottenby är Ida Hansson välbekant med platsen. Efter ett par års uppehåll är hon tillbaka igen, men den här gången under andra förutsättningar. Nu är det nämligen inte som anställd, utan som naturumföreståndare.

Kalmar/Ottenby.

Ottenby är om något en plats i Sverige som förknippas med djur och natur. Inte minst med fåglar. Ida Hansson som för ett par månader sedan tillträdde som ny föreståndare för Naturum Ottenby har passande nog ett stort fågelintresse.
– Jag har alltid varit intresserad av fåglar. Båda mina föräldrar är fågelskådare, jag var ofta med de ut som liten, säger hon.
Öland var en av platserna de skådade fåglar på.
– Jag är uppväxt i Huskvarna men föräldrarna har en sommarstuga söder om Kastlösa, och vi var ofta på Öland under sommaren, säger Ida Hansson och tillägger leende.
– Att komma till Öland var en härlig känsla, det var verkligen sommar för mig.
Som 17-åring fick hon sommarjobb på naturum Ottenby. Det kom att bli ytterligare nio somrar på Ölands södra udde. Inte bara på naturum, utan även några år på fågelstationen.

– Senast jag jobbade där var 2016. Det var den sommaren som naturum invigdes på nytt, efter att ha byggts om.
Hennes uppgifter då var allt från att bemanna naturum och hålla guidningar till att ta betalt för de som ville upp i fyren Långe Jan.
Sista somrarna har det inte blivit något sommarjobb i Ottenby. Istället har fokus lagts på studier.
– Förra sommaren blev jag klar med min utbildning jägmästare. Det innebär en masterexamen i skogsvetenskap, förklarar Ida Hansson.
Utbildningen bestod av fem års studier Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.
– Man kan välja två olika inriktningar. Skogsnäring och skogsproduktion, eller biologi och ekologi. Jag valde biologi och ekologi.
Efter examen i fjol flyttade hon återigen söderut, till Kalmar, då hon fick jobb på Skogsstyrelsen. Men förändringar väntade inom Skogsstyrelsen och framtiden för Ida Hansson var osäker.

Det var då, i samma veva, som hon fick nys om en ledig tjänst som naturumföreståndare i Ottenby.
– Jag fick tipset att söka tjänsten, och det kom ju lägligt, ler hon.
Samtidigt som jobbet på Öland lockade, funderade hon om det var rätt att hoppa på det, med tanke på de många andra möjligheter som hennes nya yrkestitel som jägmästare kunde erbjuda. Men hon sökte i alla fall föreståndartjänsten, och fick den.
– Nu när jag har börjat känns det bara kul. Det var ett rätt beslut, och jag ser verkligen fram emot sommaren.
Att återvända till Ölands södra udde som föreståndare inser hon däremot blir något annat än att återvända som timanställd.
– Framför allt är det mer ansvar nu. Och mycket mer administrativt. Samtidigt innebär jobbet en stor frihet då jag får bestämma och planera mycket själv, och det tycker jag är kul.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 25 april 2019