Två fyllon och en podcast

  • podd

Freddy och Jesper. Den ene, entreprenör i Kalmar, den andre, plåtslagare i Nybro. Det de har gemensamt är alkoholen och det är det deras podd ”2 Fyllon och 1 Sanning” handlar om. Om missbruk och sjukdom, men också om hur man tar sig ur, och hur man får tillbaka självkänslan.

Kalmar.
– I slutändan vill vi ha en podd som handlar mer om livet generellt och hur man gör för att må bra, säger Jesper Åberg som slutade dricka för 16 år sedan, när han var 22 år.
Efter det har han hållit föreläsningar om alkoholism och stöttat andra att ta sig ur sitt missbruk. Och det var så Freddy och Jesper började lära känna varandra.
– Jag tog kontakt med Jeppe när jag ville få hjälp att sluta, säger Freddy Ehrnborg Kallmeby som har varit nykter sedan drygt 1,5 år tillbaka.
De var bekanta med varandra sedan innan, men hade då mest tittat lite snett på varandra.
– Jag såg väl Jeppe lite som ett hot, att han med sin nykterhet skulle ta det viktigaste ifrån mig om jag kom honom för nära, berättar Freddy som på den tiden inte ansåg sig ha något problem.
– Men jag drack på ett sätt som ständigt ledde till negativa konsekvenser, så pass att jag höll på att paja hela min familj.

Till slut ställdes Freddy inför ett ultimatum av sin fru.
– Hon sa till mig ”du kan inte ha allt – både karriären, familjen och spriten. Du måste välja.” De orden tog mig oerhört hårt och hade jag inte tagit tag i det då så hade jag förlorat både min familj och mitt företag.
Just missbruk inom familjen och det så kallade medberoendet är något som tas upp i podden, och som enligt Freddy och Jesper är minst lika viktigt att prata om som själva alkoholmissbruket i sig.
– Den enda som skiljer mellan mig och en a-lagare på parkbänken är att a-lagaren inte har någon som krattar manegen för dig. Jag hade så många medberoende runt omkring mig, både på jobbet och hemma, som anpassade sina liv efter hur jag betedde mig.

Freddy och Jesper pratar om skam och hur många som har en nära anhörig med alkoholmissbruk skäms och på olika sätt försöker tysta ner det och dölja det.
– Tre procent av alkoholmissbruket utspelar sig på parkbänken, resterande 97 procent utspelar sig hemma i tv-soffan, konstaterar Jesper.
Jesper hann bli av med sitt missbruk innan han skaffade egen familj, men hade både en orolig mamma och syster som inte visste hur de skulle agera kring honom.
– Jag brukar säga att medberoende är kärlek och okunskap mixat ihop. Och det är ingen bra kombo.
Just skammen hos de medberoende är något man med podden vill försöka få bort. Därför är det en podd utan skygglappar.
– Vi lindar inte in saker och ting. Att det där pratar vi inte om, det där tar vi inte upp. Vi vill vara en ärlig och öppen podd och hoppas på så sätt kunna sända en signal. Få lyssnarna att våga öppna upp ögonen, säger Freddy.

Både Freddy och Jespers alkoholberoende grundar sig från början i en euforikänsla. Att alkoholen får en att känna sig oövervinnlig.
– Första gången jag drack kände jag mig som He-Man. Allt jag hade varit rädd för rann bara av mig. Och även om jag mådde dåligt efteråt så var det inget jag reflekterade över. Jag tänkte bara på det de gav mig, inte det jag förlorade på det, berättar Jesper.
För Freddy var fest synonymt med alkohol och första tiden efter att han hade blivit nykter så vågade han inte ha fest.
– Jag visste inte om det skulle gå, samtidigt så ville jag ju kunna leva mitt liv precis som förut. Att börja isolera sig hemma bara för att man har slutat dricka är ju inte friskt det heller.
Freddy ringde upp Jesper innan för att som Jesper uttrycker det ”be om lov”.

Andreas Bendroth

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 23 juli 2020