Trots sina 77 år fortsätter Christer att bärga bilar

  • christerDSCN6319 (kopia)

Inte nog med att Christer Fransson på Falcks har haft hand om bärgningskåren i Vissefjärda i 32 år. Han har också varit deltidsbrandman i 45 år, vilket kanske är ett rekord i sig. Förutom de två jobben, har han drivit verkstad och byggt mackar i både Vissefjärda och Emmaboda och på ”fritiden” uthyrning av grävmaskiner, släpvagnar och skyliftar. Men visst har han hunnit med lite annat också, som en del ordförandeposter i olika föreningar!

Inget verkar omöjligt för 77-årige Christer Fransson som vägrat gå i pension, men som lovar att han ska sluta jobba innan han blir 80.

– Men man vet ju aldrig. Det kommer alltid upp en massa grejer jag måste göra, säger Christer och ler lite i mjugg. Vi träffas på den numera nerlagda macken i Vissefjärda, som han byggde upp 1980, men nu sitter han i förarsätet på en stor räddningsbil från Falck och är redo att åka långt ut på bystan. Han ska hjälpa ett danskt par som har sitt fritidshus i skogen och nu ska hem till Köpenhamn, men som inte får igång sin bil.

Jag åker med för att se hur en dag kan se ut för en bilbärgare och inser efter att ha hört hans livsberättelse, att här har jag hittat en man som är allt utöver det vanliga.

– Jag är född och uppvuxen i Fåglasjö där farsan hade lanthandel fram till 1974 och han gick bort. Det fanns en bilverkstad i närheten och där började jag jobba direkt efter skolan.

Det ringer ideligen i Christers telefon och jag börjar så smått undra hur han kan ha alla bollar i luften utan att glömma något.

Han fortsätter sin berättelse och jag får veta att han gjorde ett avbrott i verkstan för att göra lumpen på KA2 i Karlskrona. Väl hemma igen, hade en kille tagit över macken i Vissefjärda och han undrade om jag ville komma upp och jobba där.  Efter bara ett år frågade han om jag kunde ta över den. Då var jag 20 år och slog till. 1980 byggde jag upp en helt ny anläggning utom verkstan som var relativt ny. För 14 år sedan sålde jag den och numera är den nerlagd.

1996 tog Christer över Bröderna Hanssonsgrävmaskinsfirma i Emmaboda och då byggde han en bensinmack även där och blev auktoriserad verkstad för VW och Audi. Under tiden hade han börjat köra för Falcks räddningstjänst, vilket har hunnit bli hela 32 år. 

– Det gick för att jag alltid haft så bra medarbetare. I Vissefjärda och Emmaboda var det nio anställda och alla ställde upp. Ett riktigt bra teamwork, säger berättar han medan vi tar oss fram med den jättestora bilen på en jätteliten skogsväg.

Idag har Christer inte kvar några verkstäder, men hyr däremot ut grävmaskiner, släpvagnar och skylifts. Jag frågar hur han hinner och hur han orkar, med tanke på att han för länge sedan uppnått pensionsåldern och får genast veta mer om denne ihärdige man.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 1 oktober 2020