Trivsam kväll när Tarzan berättade fotbollshistorier

  • tarzan

Det är få förunnat att vinna SM-guld i fotboll. Jan Tarzan Fransson gjorde det med Östers IF 1968.
– Men det var dramatiskt. Inför sista omgången kunde fem lag vinna guldet, berättade han på allaktivitetshuset Loket.

Emmaboda. Tarzan hade med sig såväl guldmedaljen som sina välfyllda klippböcker. Det blev en trivsam kväll som avslutades med gemensam fika.
1968 års allsvenska säsong avslutades med fyra lag på samma poäng i toppen och målskillnad fick tillgripas för att fördela SM-medaljerna. Östers IF, som inte ledde serien någon gång under säsongen, blev mästare efter stor dramatik.
Nykomling och svensk mästare, det var första gången och hittills enda gången det hänt i svensk fotboll.

Det var mycket folk på Värendsvallen sista matchen. Växjöborna drömde om guld medan gästerna Örgryte behövde poäng för att klara nytt kontrakt. I andra halvlek gjorde Inge Ejderstedt 1-0 för hemmalaget och Harry Bild fastställde därpå slutresultatet till 2-0. Öster hade därmed 27 poäng och 44 gjorda mål. I Malmö slutade det mållöst sedan Elfsborgs målvakt John Hedin årets match. Efter den sista omgången hamnade fyra lag på samma poäng, men där Öster hade bäst målskillnad.
– Det är roligt att ha vunnit SM-guld, det är inte så många som får vara med om något sådant. Men det var hårda tag på träningarna, nästan tuffare än på matcherna. Det fick Harry Bild känna av när han kom hem till Öster efter att ha varit proffs i Holland. Vi brydde oss inte om vem det var vi mötte, vi bara smällde på, säger Tarzan med ett skratt.

Tarzan Fransson gjorde fem säsonger i Östers IF. Han var placeringssäker och bra på huvudet, en välväxt mittback som inte klev undan för någon. Tarzan hade inte varit länge i Växjöklubben innan han fick en rejäl skopa av Stig Svensson, legendarisk ledare, Mr Öster kallad, som på sin tid gjorde Öster till en av de stora klubbarna i Sverige.
På ett träningsläger kom Stigs son Tommy farande från ena hållet, från andra hållet kom Jan Tarzan Fransson i full karriär. Båda spelarna hade bara ögon för bollen, det var full satsning.
De brakade ihop vid sidlinjen. Tarzan studsade omedelbart upp igen medan Tommy Svensson blev liggande, han vred sig i plågor.

Janne Adeen

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 5 mars 2020