Triathlon-bröder som vill hjälpa och inspirera

  • triathlonIMG_1649 (kopia)

Det surrar i luften när triathleterna huttrande kliver ner i vattnet vid lilla piren i Vita Sand. Men det är inte så att triathleterna skaffat vingar utan just den här kvällen är att Hampuz Nilsson är på plats med sin drönare. En drönare är en flygande kamera som kan ge nya perspektiv. Det är tisdagskväll och dags för veckans simträning. 

– Drönaren är en rolig grej för oss, förklarade Pierre Ståhle som driver projektet Fet eller triathlet. Pierre brinner starkt för att dra in pengar till Barncancerfonden och för att inspirera andra.

Bakgrunden är att Pierres 5-årige son Pelle drabbades av en hjärntumör och opererades i februari. 

– Under vår tid på sjukhuset fick vi se och känna kraften och hjälpen till sjuka barn och deras anhöriga. Nu efter sjukhustiden anordnas det aktiviteter och stöd för familjerna. Jag brinner otroligt mycket för denna organisation. Vår son mår bra nu, men som förälder är man ändå fortsatt orolig. Nu när han blivit opererad kommer oron och tankarna ikapp oss, innan hann vi inte tänka på det. Vi anade länge att vår son var sjuk, men av sjukvården sågs vi som oroliga föräldrar. Det tog lång tid innan vi lyckades få honom undersökt, men sedan det väl hade skett gick det fort och han opererades några veckor senare i Linköping, berättar Pierre Ståhle.

Fet eller triathlet har i skrivande stund dragit in över 20 000 kronor till Barncancerfonden. År 2017 samlade Fet eller triathlet in pengar till Missing People Sweden, fjol drog man in en slant som gick till SCUF, Svenska Celiakiungdomsförbundet.

– Ser man mig i dag kanske man undrar över varför projektet heter som det gör. Men som mest pekade vågen på 138 kilo, nu väger jag runt 95, jag är 185 cm lång. Jag tog tag i både kosten och motionen och genomförde Kalmar Minitri sommaren 2016. När jag sprang in på upploppet och såg folksamlingen på torget, då gav jag allt jag hade och nådde målet med världens leende på läpparna. Det var en adrenalinkick, verkligen skitkul.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 1 augusti 2019