Traditionellt och nytt på Glass Factory

  • emmawebb

BODA

Växtlighet i glaskonsten och Glasrikets framtid. Det är de olika teman som på två mycket olika sätt bearbetas i två nya utställningar på Glass Factory i Boda.
– Det är en traditionell utställning som bygger på våra samlingar och en som är interaktiv och bygger på deltagande, säger Emma Karlsson på The Glas Factory.
De båda utställningarna öppnade i helgen. ”Garden Glory” heter den mer traditionella utställningen som frossar i glas med motiv från naturen. Här står Lisa Bauers detaljerat graverade skålar sida vid sida med Ulrica Hydman-Valliens kraftfullt och färgglatt målade glaspjäser och visar hur olika konstnärer närmat sig naturen i sitt arbete med glas.
– Det blir väldigt tydligt när man ser pjäserna sida vid sida hur konstnärerna påverkats av sin tid, säger Emma Karlsson.
Hon hänvisar bland annat till Monica Backströms svampar i glas.
– De skapades under inflytande av ”gröna vågen” på 1970-talet. Monica Backström bodde på den tiden i Hermanstorp och att odla själv i trädgården och plocka svamp var en viktig del av det livet. Det låg i tiden, svamparna blev ju en succé.
Om nutid och framtid
Konstglaset blandas också med bruksglas, eller i alla fall sådant som blev populärt och massproducerat. Kjell Engmans skål Rhapsody med paret som dansar i grönskan var en succé som säkert fortfarande finns i många svenska hem, liksom Ann Wärffs serie ”Grape”.
Medan Garden Glory visar på mångfalden som funnits i Glasriket, vill utställningen ”The Phoenix project blogg” tala om nutiden och framtiden också. ”The Phoenix project” är ett konstnärligt utvecklingsprojekt som verkar för ökad internationell och regional samverkan och som ska pågå till 2016. Det stöds av bland annat statens kulturråd, regionförbundet och Nybro, Emmaboda och Växjö kommuner.
Tillsammans bildprojektioner mot en vägg av Circus Glass Royale när gruppen uppträder i glasbruksmiljö, finns resultatet av en workshop i lördags: från taket hänger brev som handlar om folks tidiga minnen av glas och Glasriket. Det banala blandas med det livsviktiga.
Det präglar också kartan där alla kunde utse sin favoritplats i Glasriket, genom att sticka nålar på rätt ställe och sätta egenhändigt gjorda pappersblommor vid nålarna.
Boda Glasbruket har den här säsongen öppet onsdag till lördag, vanligen mellan klockan 11 och 16.