Trädgårdsintresset har gett Amir och Lena så mycket

  • attachment-4 11.14.25

Namnet kom först. Någonstans ville Lena och Amir ha en visningsträdgård som skulle heta Lavendelgården. Nu har den funnits i 21 år i Olsäng på kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn.
– Vi hittade det här stället 1996. Vi hade letat efter ett ställe med potential. Viktigast var att ha en bra jord och ett bra klimat för Medelhavsväxter, för vi ville odla kryddväxter och medicinalväxter och framförallt mycket lavendel, säger Lena Arnesdotter.

Kristianopel/Torhamn. Amir Najafi och Lena Arnesdotter möttes genom sitt trädgårdsintresse. De studerade 1980 båda på Statens trädgårdsskola i Norrköping. Amir Najafi hade kommit till Sverige från Iran 1976 och blivit kvar och utbildade sig till trädgårdsanläggare. Lena Arnesdotter kom från Karlskrona och gick trädgårdsmästarlinjen.
– Jag var alltid varit intresserad av medicinalväxter, varför vet jag inte riktigt. Det kanske sitter generna. Pappa var glasmästare, men ägnade mycket tid i trädgården. Hans mormor var klok gumma som tog hand om mindre krämpor. Pappa berättade att han brukade tillbringa somrarna hos mormor och morfar utanför Rödeby och en gång högg han sig med yxan i benet. Då gick mormor och hämtade vitmossa och lade på såret.  När han sedan kom till läkare konstaterade doktorn att såret var rent och läkte fint. Så den gumman visste vad hon gjorde, berättar Lena Arnesdotter.

Sökandet efter ett ställe där de själva kunde odla medicinalväxter pågick i flera år. Det var en mycket speciell kombination de sökte. För att odla växter som ofta ursprungligen kommer från Medelhavsländerna behövde man bo i odlingszon 1, det vill säga på kusten i södra Sverige. Dessutom behövdes det en lätt och varm sandjord lämplig för att odla främst lavendel. Sökandet pågick i över tio år.
– Vi var som ET i filmen, vi ville komma hem, säger Amir Najafi.
1996 hittade de platsen i Olsäng. Huset hade tidigare varit lanthandel.
– Fastigheten fanns på rätt plats, hade bra storlek och var ekonomiskt möjligt för oss. Så här är vi nu, säger Amir Najafi.

Lavendelgården är indelad i teman. Det finns både medicinalväxter men också växter som varit viktiga på andra sätt, som till exempel gett färg. Lena Arnesdotter förevisar den giftiga rutan, noga
utmärkt med en sten med en påmålad dödskalle. Hon berättar sakkunnigt om nakna jungfrun, liljekonvalj och digitalis. Alla är giftiga och har eller har ansetts ha värdefulla medicinska egenskaper. Ur nakna jungfrun utvinner man kolkicin för
behandling av gikt och digitalis används i behandling av hjärtsjukdomar och kallas ibland världens äldsta hjärtmedicin.

Joakim Carlsson

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 29 juni 2017