Tove ska ge länsbornas berättelser vingar

  • tovef293282 (kopia)

Tove Folkesson är romanförfattare och musiker. Vid sidan om det egna skapandet arbetar hon som regionförfattare. Uppdraget innebär att ge länsbornas berättelser starkare vingar och djupare rötter.

– Vi vill skapa ett verk där alla röster är lika viktiga. Stämmorna, tonerna och rytmen skapar tillsammans en kör över vår tid.

Tove Folkesson och författarkollegan Ami Andersson delar uppdraget som regionförfattare. Det är en tjänst som tillsätts inom Vimmerby kommun och pågår under ett år. Syftet är att inspirera länsborna till skrivande och läsande. Tove och Ami söker korta nyskrivna berättelser om människors liv i Kalmar län. Berättelser skapas där människor finns. Ibland skrivs de ner, ibland faller de i glömska.

– Kanske berättelsen om dagen då allt vände. Eller då allt började. Om en sång du längtar efter. Skorna du aldrig hade råd med. Barnet du födde. En födelsedagsfest. Kärlek. Oro. Glädje. Om det största garvet, det djupaste diket eller bilden du lyckades med. 

Texterna ska lämnas in senast 15 maj, i oktober ges länsbornas berättelser ut i bokform.

– Vi behöver alla möjliga röster, det ’är vad som känns viktigast. Men vi vill inte bara stapla texter i en antologi som blir stående och samlar damm i någon bokhylla utan vi vill skapa ett litterärt körverk. En bok som håller för läsning även om man medverkar själv eller känner någon som gör det. En spännande helhet är vad vi eftersträvar, men de medverkande kanske inte blir publicerade i sin helhet. 

Planen var att Tove Folkesson och Ami Andersson skulle åka runt i länet, arrangera workshops och möta massor av människor, men det sätter coronakrisen stopp för.

– Fast vi får in några texter varje dag, så det rullar ändå på bra. Ami och jag jobbar mycket med att handleda personer som hör av sig, de vill skriva men vet inte riktigt hur de ska göra för att komma till skott. Man kan säga att vi just nu är lite grand som skrivpedagoger på distans, säger Tove Folkesson.

Det har nu gått sex år sedan Tove Folkessons romandebut Kalmars jägarinnor. Den är första delen i en trilogi. För den tredje delen, Ölandsången, belönades hon med Svenska Dagbladets litteraturpris, Aftonbladets litteraturpris och Albert Bonniers stipendium. I Hennes ord som kom frörra året är författaren själv berättarjaget. Hon bor nu på Öland, är etablerad och prisbelönad författare men tillvaron överskuggas av en intensiv och fysisk barnlängtan.

När Tove Folkesson inte skriver eller ägnar sig åt musik läser hon gärna.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 16 april 2020