Tommy bygger broar med musikens hjälp

  • tommy

De flesta känner igen Tommy Elmgren, Nybro, som den underhållande trubaduren som dyker upp lite var stans. Men det inte många vet, är att han faktiskt är en utbildad musikproducent, med många fler strängar på sin lyra, eller rättare sagt gitarr, än man ens kan ana.
Med musik har Tommy hållit på sedan han var 17 år, idag är han 52.
Född och uppvuxen i Broakulla var han bästa kompis och skolkamrat med de kända fotbollsbröderna Elms pappa Johnny.
– Ja, det är han som är orsaken till att jag började spela gitarr. Jag fick nämligen aldrig låna bollen, säger han och skrattar.
Istället började han som 17-åring att spela i ett band, samtidigt som han läste distribution och kontor på Åkrahällskolan i Nybro. Egentligen ville Tommy jobba i musikaffär, men så blev det aldrig, utan istället blev han anställd i Wigz orkester och blev dansbandskille.
– Det höll jag på med fram till 1982 när jag skulle göra lumpen och efter det blev jag ritare på Emmaboda granit, berättar han.
Där utvecklade han ett amerikanskt ritprogram i datorn vilket gjorde att han kom att rita 5000 gravstenar om året. Med detta höll han på i fem år, tills han ville ut och spela igen.
Men Tommy hade hunnit bli lite bekväm av sig och turnerandet byttes ut mot en inspelningsstudio i Urshult. i Emmaboda fanns en närradiostation och när den skulle läggas ned gjordes den om till studio där Tommy skapade studiecirklar i inspelningsteknik för ungdomar. Samtidigt fortsatte han att spela i band och ungdomarna kunde ta över och driva studion vidare i egen regi.
Men så började Tommy jobba på Kährs och träffade där skåningen Lars Lennström som ville ha någon att spela ihop med. De bildade Twice duo och spelade ihop i hela 19 år.

Ann-Heléne Thörning

 

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning torsdag 3 juli 2014