Tobias mår bra av att se trädgården växa

  • tobiasIMG_0286 (kopia)

Äpplet faller inte långt ifrån päronträdet.
Tobias Johanssons trädgårdsintresse väcktes när han var med sin pappa i den egna trädgården i Lagan utanför Ljungby.
– I tonåren försökte jag revoltera och tänkte bli kontorsnisse, men det var inget för mig. Jag tycker om att vara utomhus, i naturen, säger Tobias.

Tobias Johansson står gärna till tjänst när någon vill ha hjälp med att planera och plantera sin trädgård. Han är utbildad trädgårdsmästare med erfarenhet ifrån att jobba på flera olika trädgårdsanläggningar och handelsträdgårdar i södra Sverige.
År 2003 kom han in på den ekologiska trädgårdsutbildningen på Capellagården.
– Det är bland det bästa som jag har gjort. Där kom jag in ett sammanhang som jag gillade, det var klockrent. Sedan jobbade jag ett tag innan jag vidareutbildade mig, trädgårdens hantverk och design en treårig universitetsutbildning som var förlagd till Mariestad. Den utbildningen gav många insikter, men det här är ett jobb som man lär sig genom praktiska erfarenheter och inte i skolbänken. Ju mer man kan desto mer inser man hur mycket man har kvar att lära sig.
Under en period arbetade Tobias Johansson med rehabilitering inom trädgårdshantverk. Det finns studier som visar på trädgårdens läkande förmåga för stressade och sargade nutidssjälar.
– Att få se trädgården växa och utvecklas är något som jag mår bra av. Och jag tror att människan behöver något att ta hand om. Bara att se färgen grönt kan ha en positiv effekt. Tycker jag att saker känns jobbiga hittar jag återhämtning i naturen. Jag är inte överförtjust i kontorsarbete, säger han och visar i sin rymliga trädgård. Den 16-åriga katten Rune tittar fram då och då, han trivs betydligt bättre på lugna Öland än i Göteborgs uppskruvade tempo.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 30 maj 2019