Tina älskar jobbet med djur och människor

  • Tina Burvall 4

Tina Burvall har varit föreståndare för 4H-gården i Skälby i 13 år. Det är ett arbete som hon älskar.
– Det här är det roligaste jobb man kan ha. Att få arbeta med människor är så himla kul.

Kalmar. För det är det som arbetet på 4H-gården handlar om, enligt Tina Burvall.
– Många säger att det måste vara roligt att arbeta med alla djuren, men faktum är att det mest handlar om att jobba med människor.
4H-gården på Skälby firar 50-årsjubileum om två år. Men när Tina Burvall började arbeta som föreståndare på gården 2006, såg hon den som en underutnyttjad resurs.
– Jag hade varit ideellt engagerad i föreningen i några år och tyckte att gården som den var inte var särskilt besökarvänlig, men att den hade stora möjligheter.
Själv hade Tina Burvall ingen bakgrund som handlade om att sköta en gård med djur.
– Jag var ekonom i botten och hade arbetat på flygbolag som markpersonal. Jag arbetade där med personalfrågor och utbildning, så jag kunde leda och inspirera, men jag hade ingen utbildning i att sköta lantdjur. Fast det fanns många som hade den
utbildningen som man kunde anställa.

Även om Tina Burvall gillade djur och hennes familj alltid haft djur, så var det hennes talanger som ledare och administratör som var de väsentliga när hon tog jobbet i Skälby.
– Föreningen 4H har en väldigt fin vision om att arbeta för att barn och ungdomar ska få utvecklas, må bra och lära sig ansvar.
Dålig ekonomi hade fått dem att tappa den visionen här. Det blev effekten av att man hela tiden kämpade för sin överlevnad.
Tina Burvall menade att antingen skulle gården drivas och skötas ordentligt, annars måste den läggas ner. Hon lät göra en
utredning som gjorde klart vad det skulle kosta för kommunen att ta över verksamheten jämfört med om den fortsatte att drivas av den ideella föreningen.
– Naturligtvis blev det billigare om vi fortsatte driva den. Det insåg man på kommunen när de fick se vad prislappen skulle bli för att driva gården i kommunal regi.

Vid den tiden handlade det om så grundläggande saker som att göra verksamheten laglig.
– Det fanns inga tillstånd för djurhållning på gården.
Tina Burvalls ambition var att gården skulle var välskött enligt reglerna och uppfattas som en resurs, inte en belastning.
– Vi har verksamhet från klockan sju till 19 varje dag och vi är igång 365 dagar om året. Här finns daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättningar, språkundervisningar för flyktingar och vi har mycket samarbete med skolor, från besök av förskoleklasser till samarbete om studier med universitetet.

Samtidigt har verksamheten, enligt Tina Burvall, gått från att bekostats till 90 procent av bidrag till att numera finansieras till 40 procent med bidrag.
– Det är lättare att få sponsorer till något som är välskött, konstaterar hon.
Men hon medger att ekonomin fortsätter att vara ett orosmoln.
– Det fanns en tid då man varje år hade svarta rubriker om att ekonomin inte går ihop och 4H måste lämna Skälby. De där rubrikerna riskerar vi att få se igen. Det bidrag vi får är inte indexreglerade som de är för vissa andra föreningar. Det innebär att priser och löner stiger för oss, men att våra bidrag inte följer den utvecklingen.

Joakim Carlsson

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 20 juni 2019