Tillverkar kärlekens viktigaste symbol

  • johannavickleby_MG_0327 (kopia)

Gifter man sig ska det vara av kärlek. Och kärlek är något som guldsmeden Johanna E Fagerstedt vill att hennes smycken ska innehålla.

För tillfället är det ganska lugnt i ateljén i Vickleby. Sommartid är det desto mer. Då är butiken öppen och det är högsäsong för bröllop.

– Men folk har blivit bättre på att beställa ringar i god tid. Ska man gifta sig på sommaren är många ute redan på hösten året innan, säger Johanna E Fagerstedt. 

2012 flyttade hon och familjen från Lidköping till Öland. 

– När jag blev färdig guldsmed år 2000 flyttade jag till Kalmar för att jobba. Då träffade jag min blivande man, berättar Johanna.

Hennes blivande man kom visserligen från Kalmar, men studerade då på Chalmers i Göteborg. Paret kom att flytta runt en del.

– När vi skulle bilda familj ville vi bestämma oss vart vi skulle landa. Öland var båda sugna på.

Så blev det också. Vickleby var parets favoritställe på Öland och när de såg att kyrkan sålde församlingshemmet slog de till. Det gamla församlingshemmet är numera inte bara bostad, utan även ateljé.

– Just nu, när jag har småbarn, passar det mig bra att ha ateljén hemma. Även om det ibland vore skönt att lämna jobbet och åka hem. Det finns både för- och nackdelar, och just nu överväger fördelarna.

Johanna har nischat sig med sina etiska smycken. Guldet är fairtradeguld, ädelstenarna är etiskt utvunna. Och i den cirka 1 000 grader varma ugnen smälter hon även ner och gör nya smycken, av gamla smycken.

– Jag handlar eko när jag vill köpa saker till mig själv. Då är det klart att det jag i min tur säljer ska vara hållbart. 

 

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 13 december 2018