Textila komikern lever som hon lär

  • emma

Med färg och humor som ledstjärnor skapar Emma Ivansson konst och kläder i textil.
– Jag försöker alltid ha så roligt som möjligt, säger Emma som denna sommar visat sina verk på tre utställningar.

Kalmar. Emma vill skapa nätverk och höja textilens status i konstvärlden. Hon tycker om att skapa och att leka med ord. I sommar har hon medverkat på Capellagårdens sommarutställning, hon har avslutat sitt andra år på textilutbildningen där.  Vidare ställde hon ut en väv på Galleri 125 kvadrat i Stockholm.
– Två omgångar tvåor heter den utställningen och det är några av oss som gick ut andra året på Capellagårdens textillinje i år och förra året. Dessutom har jag gjort två broderier till utställningen Slöjd med budskap, på Näktergalen i Vimmerby. När man jobbar med händerna kommer också hjärnan igång. Jag har hela tiden massor av idéer. Fantasin kan också hjälpa mig att styra undan jobbiga tankar.
Emma växte upp på Rugstorps lantgård där hon är äldst i en syskonskara om fem barn, hon sköter fortfarande  gårdens hemsida och har också ställt ut där. Utställningen fick titeln Utan mitt skapande går världen under.
– Då syftar jag alltså på min värld, inte på hela världen, säger hon.

I tonåren ville Emma vara som alla andra. Hon säger att det ”gick sådär”.
– Jag är lång, 188 cm, och även om jag försökte vara som andra så trivdes jag inte med det. I tonåren mådde jag inte så bra. Jag försökte skolka en gång i högstadiet men det var svårt för mina föräldrar var ju alltid alltid hemma. Men den där dagen stannade jag hemma fast jag inte var sjuk. Mamma sa, ok, då ska du och jag måla skorstenar hela dagen.  Att få vara med mamma hela dagen och prata med henne, det var en av mina bästa dagar.

Numera vill Emma vara sig själv och hon försöker alltid ha så roligt som möjligt.
– Jag säger till alla att de ska vara sig själva och jag lever som jag lär, förklarar hon och berättar om en bok som betytt mycket för henne.
– När jag var liten ville jag alltid att mamma skulle läsa den för mig. Den heter Hokus pokus och handlar om häxan Amalia som bor i ett stort svart hus där precis allting är svart, också häxans katt.  Katten är nästan osynlig i det svarta huset, men en dag bestämmer sig  Amalia för att ändra på den saken…

Att livnära sig på kreativa näringar är möjligt. Man behöver inte ha ett tråkigt jobb om man inte vill, menar Emma. Hennes grundinställning är att ingenting är omöjligt, allting går att göra.
– Det har jag lärt mig från mina föräldrar. Har de något projekt som de vill genomföra så blir det gjort också. Jag växte upp i ett ofrivilligt kollektiv kan man säga, det var alltid människor omkring mig. Jag tycker synd om alla som inte fått växa upp på en gård.
Emma Ivansson är slöjdlärare fast nu i sommar har hon jobbat på Möjligheternas hus i Emmaboda.
– Som slöjdlärare lär jag ut hur man syr och lagar sina kläder, hur man tar hand om dem. Jag vill göra det roligt att ta hand om gamla kläder. För mig har gamla kläder ett affektionsvärde, jag vill inte göra mig av med dem.

Janne Adeen

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 19 augusti 2021