Teologi och folkbildning

  • birgitta

Häromåret fick Birgitta Axelsson Edström, 52 år, kallelsen att bli präst.
– Tanken har funnits hos mig länge, men för några år sedan fick hon kallelsen. Fast jag har ingen brådska, det får ta den tid det tar.

Kalmar. Birgitta Axelsson Edström är beteendevetare och arbetar som verksamhetsutvecklare på Sensus i Kalmar.
– Jag gillar att administrera, få saker och ting ur händerna. Jag jobbar med inriktning på kyrka, har hand om körer och bibelstudiegrupper, servar ledare och kommer på nya idéer vad man kan göra.
Nyligen var Birgitta Axelsson Edström iväg på budgetkonferens med Sensusdistriktet. Hon är allergisk mot ananas och detta hade anmälts i förväg till hotellets restaurang.
– Efter tre skedar av efterrätten, en fruktsorbet, började munnen, tungan och halsen svullna upp. Jag fick en allergitablett och det gjorde reaktionen lindrigare. Det var framförallt obehagligt, men vad som händer nästa gång är omöjligt att veta. Man vet aldrig vad som sker när någon får en allergichock.

Sedan en tid tillbaka läser hon teologi vid Umeå universitet. För henne går teologi och folkbildning hand i hand.
– Jag brinner för att vara en del i en rörelse, i en utveckling. Fast den här terminen har jag inte pluggat eftersom jag börjat nya jobbet på Sensus, det tar ett tag att komma in det. Men det går heller inte att försörja sig på att läsa teologi, så jag behöver ha ett arbete.
När Axelsson Edström fick besked att hon antagits som prästkandidat i Växjö stift och fått biskop Fredrik Modéus tillåtelse att bli prästvigd, var det efter en lång process.
– Först hade jag ett samtal med prästrekryteraren, sedan lämnade jag in ansökningshandlingen, där jag berättar om mig själv och varför jag vill bli präst. Därefter var det samtal med biskopen följt av en praktikantkurs på St Sigfrids folkhögskola.

Efter det var det dags för fyra veckors praktik i Emmaboda pastorat. Det var fantastiskt roligt, jag tror det är de fyra veckorna i mitt liv som gått allra snabbast. När de fyra veckorna var till ända deltog Birgitta Axelsson Edström på antagningskonferensen på Villa Gransholm i Gemla.
– Då sitter man och pratar om sig själv i ett och ett halvt dygn, fast man får förstås sova emellanåt.
Sedan kom beskedet att jag var antagen.

Birgitta Axelsson Edström fyller 53 år på juldagen.
– Ja, jag har kommit upp i åren. Men vi har präster i stiftet som är 85 år och fortfarande arbetar. Och jag har ingen brådska, det får ta den tid det tar. Jag har inte känt någon kallelse på riktigt förrän de
senaste åren även om jag känt en dragning. Jag skulle praktisera med en som var 22 och en som var 28, då är man erfarenhetsmässigt ganska långt ifrån varandra.  Men det gick jättebra och var bara roligt att få vara med och celebrera mässa och predika.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 30 november 2017