”Teamwork och mjuka värden är det viktigaste”

  • _MG_3630

AnnaLena Bergvall hälsar glatt och välkomnar in i Ballingslövsbutiken. Hon visar runt och berättar om vad som är på gång i utställningsdelen. Man kan inte tro att det bara är ett tre veckor sedan hon kom in som ny i branschen.
– Min man har drivit butiken i snart tio år, så det är klart att kökspratet har funnits i mitt DNA de sista åren, ler hon.

Kalmar. Medan maken haft fokus på kundservice, har hon själv haft fokus på gästservice. Med nöjdhet, som nyckelord. Det efter många år inom hotellbranschen.
– Jag började i branschen för 35 år sedan. Då som receptionist på Kalmarsund hotell. Ganska snabbt blev jag säljare, receptionschef och sedan hotellchef.
1999 blev AnnaLena headhuntad till First Hotel Witt och sedan 2003 har hon arbetat som hotelldirektör på Clarion Collection hotel Packhuset.
– Det är en fantastisk bransch. Det är en särskild atmosfär på ett hotell, en förväntan som hänger i luften. För oavsett om gästen är där i affärsmöte, för att träffa vänner eller familj eller för att turista har alla en förväntan med sin vistelse.

Den före detta hotelldirektören säger att hennes jobb har varit att förstärka gästens upplevelse.
– Det är inget man gör ensam, utan man har ett helt team runt gästen. Teamwork är ett måste för att få allting att fungera. För det handlar om service 24 timmar om dygnet och mycket händer bakom kulisserna.
AnnaLena säger att grunden för att lyckas bygger på två saker.
– Att det är rent och snyggt. Därutöver handlar allt om mjuka värden, som service, bemötanden, att lösa problem och att arbeta proaktivt.
AnnaLena var noga med att finnas mitt i verksamheten.
– Att vara en bra chef handlar mycket om att leda andra genom att själv visa vägen.
När hon i fjol skulle fylla 55 år märkte hon hur tankarna på framtiden tryckte på.
– Vid 50-årsåldern tror jag det är bra att man inte bara tumlar runt, utan stannar till och tittar lite bakåt, lite framåt och känner efter var man är. Vill jag göra det jag gör resten av mitt liv, eller är det dags att göra något annat?

När AnnaLena själv var 50 år konstaterade hon att hon värdesatte sitt jobb. Men när 55-årsstrecket närmade sig hade tankarna ändrats.
– Livet är inte bara jobb och jag kände att jag inte ville bli pensionär med Packhuset. Jag tänkte köra på till 56 år och sedan säga upp mig. Jag älskade verkligen mitt jobb men ville ta chansen att göra något annat, hitta en ny väg vidare.
Den nya vägen kom lite att skapa sig själv, då maken Kenneth som driver Ballingslöv i Kalmar och hans kollega gick skilda vägar.
– När Kenneth stod ensam kvar gick jag in och skötte ekonomin. Samtidigt funderade han kring framtiden. Skulle han hitta en ny delägare? Skulle han anställa?Någonstans föddes idén om att AnnaLena skulle gå in som delägare i företaget.
– Det snurrade runt i huvudet i cirka två veckor och vi vägde för- och nackdelar. Det handlade om mod att våga, om ekonomi, ja om hela familjesituationen.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 21 februari 2019