Tar tillbaka makten

  • Christina Davidson är inte mycket för trädgårdsarbete, men har väl ändå en skapligt fin pelargon på trappan. Foto: Ann-Heléne Thörning
    Christina_Davidson

Hon är du och tjenis med invånarna i Nybro, samtidigt som de flesta ser med respekt på hennes kunnande och jäkla anamma. Christina Davidson är kommunpolitikern som vågar ta ton när det behövs, samtidigt som hon är lättpratad och folklig.

Vilket inte minst märktes under valet, då många bytte parti till Centerpartiets fördel. Något som gör att Christina snart kan flytta in i sitt gamla kommunalrådsrum igen. Men i dagsläget är det nuet som gäller för Christina, som utöver sitt vanliga jobb som kompetensutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan, precis är i färd med att få ihop något bra utefter det valresultat som blivit.
Mycket arbete
– Mitt jobb är ett nationellt uppdrag som jag jobbar på halvtid med. Men nu är det så mycket annat arbete med budgeten, en massa möten och förhandlingar, så utöver de 50 procent tjänstledighet som jag hade innan, kommer jag att ta ut en extra semesterdag i veckan för att hinna med. Det är fram till sista december, sedan tar heltidsjobbet som kommunalråd vid, förklarar Christina och häller upp nybryggt kaffe till toscakakan.
Men det finns mer som ska hinnas med än bara politiken.
– Jag vill ju vara med mina barn och barnbarn också, och sedan har vi ju hus och sommarstuga att ta hand om också. Just nu är det Stig som är iväg och höststädar i trädgården, säger Christina, som ju är gift med ett före detta kommunalråd, som vet hur det är och har den allra största förståelse för det.
Morgontrött
För Christina börjar jobbdagarna runt halvsju-snåret, men är hon ledig går hon gärna upp senare.
– Jag tillhör de morgontrötta, men så är jag uppe desto längre om kvällarna i stället, säger hon och skrattar nästan lite förläget, men blir genast allvarlig när vi pratar om hur utsatt det är att vara politiker och folkvald. Den egna positionen måste garderas så det finns något att trilla tillbaka på, menar hon. Men det här valet gick ju otroligt bra med sex nya mandat, vilket gör att Centerpartiet i Nybro idag har 14 mandat och därmed också är kommunens största parti.
Själv tror Christina att Centerpartiet ligger rätt i tiden med sina frågeställningar, men aktar sig noga för att ta något för givet och förlita sig på medvinden. Att vara offentlig person och mer påpassad än andra ser inte Christina som något problem.
Tvärt om tycker hon att det är roligt när folk kommer fram och pratar. Genom att därtill leva ett hyfsat Svenssonliv, utan några lik i garderoben, har hon heller ingenting att vara rädd för.
– Förra valet hade vi medvind, men tappade ändå två mandat och nu höll det hela vägen ut.
Tillsammans med gamla Alliansen, det vill säga FP, M, KD och SPI, blir det nu att i fyra år framöver försöka styra Nybro mot samma mål.
– Vi har rensat luften med varandra, har högt i tak och lovat att det här ska bli bra.
Vill påverka
Att Christina en gång hamnade i Nybropolitikens centrum, började stegvis.  Stig slutade som kommunalråd och hon var en i centergruppen. Själv tyckte hon att det var känsligt med tanke på Stig, men hon blev nominerad och medlemmar och medborgare gav henne flest röster och uppdraget att leda partiet.
– Jag fick förtroendet och vet att det är ett tungt ansvar och att jag aldrig kan göra alla nöjda, men jag kommer däremot alltid att göra mitt bästa, säger hon bestämt.
Det bästa med politiken är för det blivande kommunalrådet att få vara med och påverka och få mer inflytande.
Och det finns mycket att ”hugga tänderna i”. Det måste byggas mer både på landsbygden och i stan. Torget är bra, men det behövs också fler företagare som ska våga satsa på Nybro. På önskelistan över det politiska Nybro står att få en så bra verksamhet som möjligt ute i nämnderna. Dels att de som behöver omsorg får ett så värdigt liv som möjligt, dels att det investeras i fler demensplatser och givetvis ska Nybro ha så bra skolor och förskolor som det bara är möjligt.
Ann-Heléne Thörning
redaktion@nybrotidning.com