Sven och Vicky vill ha en kyrka för alla

  • DSCN6264

Sven och hans fru Vicky Bengtsson är sedan många år tillbaka pastorer inom Pingstkyrkan. Senast fanns deras arbetsplats i Skövde, där de under åtta år lyckades välkomna 274 nya medlemmar.

Nybro. Men sedan augusti i år, är det Nybro Pingstförsamling som blivit deras arbetsplats, med målet att den ska bli en fin och välkomnande flergenerationsförsamling.  För Sven var det ingen själklarhet att tillhöra Pingstkyrkan. Hans mor var visserligen troende, men inte fadern, inte förrän på äldre dar. Själv hittade Sven sin gudstro som 19-åring.
– Jag är född i Hällefors men uppväxt i Perstorp i Skåne. Min mamma var 47 år och pappa 50 när jag föddes och då fanns redan fem barn i familjen. Jag är inte bara sladdbarn, jag är nog en skarvsladd, säger Sven och skrattar med tanke på att näst yngsta syskonet är 13 år äldre än
honom.

– När jag fyllde 20 år var pappa 70 år, och jag har räknat ut att jag måste ha blivit till på hans 50-årsdag. Mamma var den bästa sortens mamma, kärleksfull och varm och hon var med i Hällefors pingstförsamling.
En dag när Sven vaknade upp insåg han att bibeln är sann och ett halvår senare blev även hans pappa frälst, 70 år gammal.
– Det hände också ett mirakel, berättar Sven.
Hans pappa som hade långt gången kärlkramp hade slitit mycket i sitt liv och var i det närmaste
döende. Vintern 1986-87 var det Sven som fick ta hand om snöskottningen. Pappan orkade då ingenting.
– En dag fick han för sig att be till Gud om han kunde bota honom. ”Om du gör det ska jag viga resten av mitt liv till dig ” sa han. Det konstiga är att han blev botad, hoppade upp från soffan och var helt frisk till alla läkares förvåning. Då ville han bli döpt och blev så redan söndagen därpå. Inga läkare kunde förstå vad som hänt, men de sa att han inte
behövde ta någon mer medicin. Efter det fick han sitt livs bästa år, berättar Sven.

Själv gick han ut gymnasiet och gjorde lumpen i Örebro och stack sedan till USA för att gå på bibel college. När han kom tillbaka till Sverige besökte han Falun där det skulle invigas en ny kyrka och där fanns hon. Vicky som skulle bli hans fru och stora kärlek. Hon var från
Panama City och 1991 gifte de sig i hennes hemstad. Paret har sedan dess hunnit få sex barn och bland annat jobbat ett år som missionärer i Panama samt som pastorer i Märsta och Skara Pingstkyrka, innan de nu bestämde sig för att ta sig an församlingen i Nybro. Detta efter att ha blivit kontaktade av församlingen redan för ett år sedan.

– Men då ville vår 16-åriga dotter börja på ett speciellt gymnasium som inte finns här nere och vi tackade därför nej. Hon kom in på gymnasiet men ändrade sig sedan nästan omgående. Men församlingen i Nybro hade inte slutat tänka på oss och några dagar senare fick jag ett nytt samtal från Pingstkyrkan i Nybro och vi började ännu en gång fundera över en flytt. Så i februari bestämde vi oss för att anta erbjudandet och den 17 augusti gick flyttlasset till Nybro. Vilket innebär att vi till hundra procent, sju dagar i veckan, båda lever och
arbetar som pastorer, säger Sven, som menar att syftet med livet är att nå ut med världens bästa budskap – om Jesus, kärleken till nästan och en kravlös gemenskap där alla ska få vara med på sina egna villkor.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 24 september 2020