”Svårare för en hund att leta vägglöss än att leta knark”

  • drywa_MG_5936 (kopia)

Säg ordet vägglöss och de flesta får känslan att springa iväg. Men inte Anna Drywa. Tvärtom. Hon närmar sig gärna lössen, tillsammans med sina två schäferhundar. De håller nämligen på att utbilda sig till vägglushundekipage. 

Anna Drywa beskriver sig som en äkta schäfernörd. 

– Just nu har jag tre hundar. Alla schäfrar, så klart, skrattar hon. 

Det är Mitzi, en 9,5-årig tik som hon kallar för ”gammeltiken”. Och så Zäta, 19 månader samt Vissla, fem månader. Det är faktiskt hundarna som i grund och botten är anledningen till att hon just nu studerar en minst sagt
annorlunda utbildning. 

– I januari kom jag in på en distansutbildning i Halmstad där jag och mina hundar utbildar oss till vägglushundekipage,
säger Anna. 

Hon har alltid älskar att träna med sina hundar. Och drömmen att även professionellt få jobba med hundar är nu på god väg att besannas. Men att antas till utbildningen var inte helt självklart.

– Det är bara en skola i hela Sverige som utbildar vägglushundar, och de tar bara in tolv personer, en gång om året.

Efter att hon sökt utbildningen väntade audition i Halmstad.

– Sedan var det bara att avvakta en och en halv månad på att de skulle ringa och berätta om jag antogs eller inte. Jag väntade och väntade och kände att jag måste verkligen komma in. Jag ville det så gärna.

När samtalet kom var det ett positivt sådant.

– Jag fick veta att jag kommit in, och då kände jag mig som världens lyckligaste. Plötsligt var det på allvar.

Under ett år tid är det nu studier som gäller.

– Det är en del prov och pluggande med fakta som har med både hunden och lusen att göra. Men framför allt är det praktiska
övningar som gäller. 

Övningar som handlar om att träna lössök i olika miljöer. 

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 25 juli 2019