Studion i Luvehult vill erbjuda helhetsupplevelse

  • luvehultIMG_3611 2 (kopia)

Det är inte bara utsidan som räknas. I en till synes oansenlig röd lada ute på landsbygden finns en modern inspelningsstudio. Bakom Luvehult Records står Olof Eveborn, musikproducent, pianotekniker och orgelbyggare.
– Bredden är min styrka, säger han.

Utanför studiofönstren i Luvehult tre mil norr om Kalmar är det stilla och lantligt, öppna fält och skog så långt ögat kan se. Innanför ladans väggar ryms den moderna studio som Olof byggt tillsammans med sin pappa. 

Sedan 2014 har en lång rad artister spelat in där. För att nämna några namn: Eds orkester, Olof Lövmo trio, Ida Gratte och Mathias Schober. Koraspelaren Lamine Cissokhos kommande platta spelas in i ladan i Luvehult och Daniel Offerlind från Avantgardet jobbar med ett soloprojekt där.

– Men det viktiga är inte att stora namn ska komma hit och spela in utan det handlar om att få vara en del av den kreativa processen när musiken skapas. Vårt mål är att skapa en helhetsupplevelse. En kreativ miljö för musikerna, inte bara akustiskt anpassad utan vi vill att folk ska trivas och få inspiration. Det är en utmaning att skapa en sådan här inspelningsstudio utanför Stockholms tullar, men vi är etablerade i dag och verksamheten växer, säger Olof och sätter sig vid Rhodespianot som han håller på att reparera.

– Det börjar låta bra, säger han och sänker händerna mot tangenterna.

Mixerbordet är studions hjärta. Man kan spela in upp till 32 analoga ljudkanaler åt gången och ha 256 ljudkanaler i mix. Studion är uppbyggd kring både analog och digital hårdvara. 

Lokalerna omfattar 180 kvadratmeter varav inspelningsstudion upptar 120. Rummen har flytande golv och väggar i flera skikt för att minimera ljudläckage från ett rum till ett annat. Det är en studiomiljö skapad för att kunna hantera allt från hårdrock till klassisk musik.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 18 mars 2021