Stormaktsspel och demokrati

Mina kunskaper på det utrikespolitiska området är begränsade. Men det som händer i Ukraina och på Krimhalvön ger oss många kalla kårar. På många områden har världen blivit bättre men fortfarande finns det diktatorer som inget lärt. Vi ser det i Syrien och i Nordkorea vi ser det i Ryssland där man bakom en demokratisk fasad driver en stormaktspolitik som redan gett stora problem. Rysslands ekonomi försämras och övriga världen håller andan. Det är som om Sverige skulle besätta Åland med grund att alla där är svenskspråkiga. Jag har själv varit på officiellt besök i Ukraina och på Jalta (Krim) det är en vacker trakt där Sovjetunionens kommunistiska ledare hade sina sommarslott.

Jag brukar erinra om att i början av 40-talet fanns det bar ett 10 tal länder i världen som var demokratiska. I övrig värld var det diktatur, kommunister, fascister/nazister och militärdiktaturer av olika slag. I dag är det övervägande demokratiska stater där en del inte är så utvecklade men det finns hopp. Rysslands agerande gör oss dock påminda om att demokratin alltid måste återvinnas.

Även i vår lilla ankdamm så blir vi påminda om att det behövs folkbildning om hur en demokrati fungerar. Sedan den nya majoriteten med Moderaterna och Socialdemokraterna bildade majoritet i Nybro har man staplat dåliga och ogenomtänkta förslag i kommunen. Det är inte bra för vår utveckling. Kommer man utanför Nybro så frågar alla vad är det som händer i Nybro. I förra veckan var jag på hockey i Malmö och då fick jag frågan från en i publiken, boende i Skåne.

Nu senast kom det ett förslag om att inte skicka ut handlingarna till beslutsfattarna. De skulle få underlaget på 200 -300 sidor två timmar före mötet. Orsaken var att frågorna som skulle beslutas kunde komma ut till media och allmänheten.
Vem kan lägga ett sådant förslag? Nu blir det ändring och majoriteten har fått en ny läxa. Inte ens Nybros politiker kan driva en ”stalinistisk” medborgarpolitik. Jag tror att grunden till en del av problemen i Nybropolitiken är rollfördelningen mellan politiken och förvaltningarna (tjänstemännen). Min uppfattning är solklar: politiken måste återta agendan i Nybro Kommun. Det är partiernas politik och deras kandidater som värderas i valet i höst. Inga andra.

Jag måste också kommentera utförsäljningarna av fastigheter i Nybro Kommun. Motiven är ännu ganska grumliga: ”vi måste klara äldreomsorgen i framtiden”. Som om att vi ska använda pengarna vi får loss till omsorgen. ”Vi måste få ner våra lån för att bygga värmepanna, vi måste få loss pengar för att bygga bostäder.” Ett annan fånigt argument är att vi inte klarar underhållet. Tror någon att jultomten kommer och satsar på ökat underhåll betalar bra för kommunens fastigheter utan att kunna tjäna pengar och få något i utbyte?

Om jag köpte mitt hus får 1 miljon för 10 år sedan och säljer den i dag för 1,5 miljoner och sedan hyr den så får jag 500 000 kronor men de kommande 10 åren så har jag ökade kostnader för höjd hyra. Med samma utveckling så är kåken värd 2 miljoner kronor. Är det en bra affär?

Stig Davidson