Stoppar korv – precis som på mormors vis

  • korvwebb

Hossmo

Det hackas och blandas, mals och kryddas. I Hossmo gamla skola är det kurs i matlagning, ”Mormors mat” och den här kvällen är det korvtillverkning.

Kursdeltagarna är indelade i fyra grupper, som gör varsin korv. Det är klassiker som isterband, medvurst och fläskkorv, och så en ny: Per Morbergs örtkorv.

– Isterband måste man ha med, säger kursledaren Agneta Erlandsson.

Det finns många olika recept på isterband men de ska innehålla fläskkött, korngryn och potatis. Johan Arnell, Claes Lindblom, Evelin Tinnert och Monica Berglund blandar isterbandssmet. De får vänta på att äta sina korvar, för först ska de torkas. Riktigt hur länge framgår inte av kokböckerna.

– Mamma hängde dem vid spisen för att torkas, säger Claes Lindblom.

Paprika och örter

Ulla Tullare och Anja och Kajsa Widequist ägnar sig åt en lite modernare korv, en örtkryddad korv som TV-kocken och skådespelaren Per Morberg tagit fram. Den är kryddad med paprika och örter.

Kajsa är absolut yngst bland kursdeltagarna, och hon hackar röd paprika med stor koncentration och entusiasm.

– Det är kul att göra korv, säger hon.

Rätt många av kursdeltagarna har gjort korv förr, och de går undan när fjälstren fylls med innehåll.

Det är tredje gången gruppen träffas. Upprinnelsen till kursen är de ostkakor Agneta brukar göra till hembygdsföreningens årsmöte.

– Vi har gjort ostkakor och ost. Förra gången gjorde vi kroppkakor och lufsa. Idag är det korv i långa banor. Kanske blir det också en bakdag, där vi bakar i stenugn, säger Agneta.

Föreningen är livaktig, och ordnar kulturaktiviteter, byvandringar och utflykter.

Karin Asmundsson