Stillheten i Ragnabo är vad Anna Benson behöver

  • annabIMG_1448 2 (kopia)

Det är lite som i Ulf Lundells Öppna landskap. Nära havet vill hon bo, Anna Benson. Några månader om året så att själen kan få ro.
– Här i Ragnabo finns tystnaden och stillheten. Det är vad jag behöver just nu, säger den mångsysslande entreprenören och sätter sig på bryggan. Dvärgschnauzern K, följeslagaren i vått och torrt, skuttar genast upp i Annas knä.

På tomten vid Annas sommarstuga ligger gamla några brädor. De ska snart komma till användning.

– Brädorna har varit en gammal brygga, men nu ska de bli ett bord. Det ska jag göra i dag. Jag gillar egentligen inte nya grejer, de har ingen charm alls, säger Anna.

– När jag kopplar av, då spikar jag ett bord. Jag behöver göra något vettigt varje dag… egentligen vill jag känna mig nöjd utan att prestera, men det är svårt. Min coola farmor växte upp här i Ragnabo och vi syskon var här ofta när vi var små. Det är tyst och stilla här, perfekt när jag vill sitta och skriva, säger Anna Benson och ställer fram en skål jordgubbar. 

En gång  drömde Anna Benson om att vinna OS-guld i bordtennis. Tävlingsinstinkten har alltid funnits där och hon har blivit såväl svensk som fransk mästarinna. Numera tävlar hon med sina kokböcker. Den 3 juli i år befann hon sig i Macao i Kina, då arrangerades kokböckernas Oscarsgala, eller Gourmand world cookbook awards som det heter. Anna Bensons Blå kokboken II var en av de nominerade titlarna och belönades med en andraplats i den internationella tävlingen. 

– Med böckerna sprider vi matglädje och information om cancer, vi får män att prata om sin sjukdom och inte minst så samlar vi in pengar till kampen mot prostatacancer. För mig personligen betyder det här en mycket, men viktigare ändå är att kunna göra skillnad. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, den drabbar 10 000 män varje år. Jag är tacksam för alla som har gjort kokboksprojektet möjligt. 

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 22 augusti 2019