Stenmurar är kulturminne i Runnamåla

  • stenmurarDSCN4536 kopia

Tänk vad smålänningarna förr i världen slet med att bygga alla dessa stenmurar som finns ute runt hagar och åkrar. Ett mödosamt och tidskrävande jobb som krävde stor precision, men också mycket kunskap. Jan Helmersson är en som vet vilket slit det var med stenmurarna. Hans far byggde nämligen i början på 1900-talet flera kilometer långa vällagda stenmurar. Murar som finns runt både åkrar och på berghällar.

Det är en konst att lägga stenmurar. Ännu större konst att lägga dem stabila, raka och vackra.

Precis i sydvästra hörnet av Långasjö socken strax innan gränsen till Kronobergs län ligger den lilla byn Runnamåla med sina tre gårdar. En av dem är Södergård och här har Jan Helmersson själv och dessförinnan hans farfar och far brukat marken.

Efter en stunds prat över en kopp kaffe med dopp, tar Jan Helmersson och hans särbo Barbro Karlsson mig med på en tur längre upp i byn där snörräta stenmurar ramar in de välskötta åkrarna. Många stenmurar har jag sett i mina dagar, men aldrig några som de här. Man riktigt ser den kärlek och omsorg som är nerlagt i detta arbete och tänker på den enorma mängd sten här måste ha funnits i marken. Sten som måste bort för att här skulle kunna bli odlingsbar mark.

– Så fort min far var så stor att han kunde jobba,
påbörjade han arbetet och sedan höll han på hela sitt liv fram till sin död. Jag och min bror Birger fick aldrig hjälpa till med själva murläggningen, men däremot har jag hjälpt till med en massa annat arbete som att spränga sten, berättar Jan.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 6 september 2018