”Spotify går fetbort, det är ingenting för mig”

  • urbank_7474 kopia

Härförleden sålde han en LP med dansbandet Boogart till en kund i Sydkorea och en Lotta Engbergplatta till en person i Kalifornien.

– Jag har musiken i blodet, säger skivhandlaren Urban Krantz.

Han säljer inte bara i sin butik Ubbes vinyl och musik utan också via Discogs, som är världens största digitala skivdatabas. Där kan man lägga ut och sälja sina skivor till spekulanter från hela världen.

– Häromdagen skickade jag en dansbandskiva med Boogart till Sydkorea. Man undrar hur det hänger ihop, men det är roligt också. Och jag sände en Lotta Engbergplatta till Kalifornien. Jag har sålt gamla Hep Starsskivor till Ryssland och en annan dansbandskiva till en köpare i Texas. Köparna kan finnas precis var som helst. En italienare i London köpte en Loredana Berté-LP av mig. Minns du henne, hon var ett tag gift med Björn Borg, säger Urban Krantz.

Att sälja skivor är inget han kan få en heltidslön på. Han arbetar deltid som fritidsledare, 58 procent för att vara exakt.

– När jag ställer mig i dörröppningen till affären, då mår jag jäkligt bra. Det handlar om alla artister, det de producerat, alla tankar och känslor de ger uttryck för i musiken. Man omsluts av det härinne, säger han.

I affären säljer han inte bara nypressade och äldre skivor utan även gitarrer, strängar, skivspelare, kablar, trumstockar, munspel och annat.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KL/NT 31 maj 2018