SPF-kvinnor lär sig mer om Nybros historia

  • studie

Nio kvinnor, alla medlemmar i SPF, startade i mars 2017 en cirkel om Nybros historia. Då hade de tidigare läst flera andra cirklar, men nu ville de lära sig mer om Nybro förr i tiden. Det hann bli tolv träffar förra året och i år fortsätter de sina cirkelträffar. Först ut blev ett besök på Mejeriet som i år fyller 25 år.

Nybro. SPF-kvinnornas samordnare heter Birgitta Gustavsson och i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan har hon sett till att det hållits cirkel om bankväsendet, Frescomålningen på Stora Hotellet, Klockarängen, kyrkogården i Madesjö, Ruskemåla skola, sjukvården, prästerskapet, glasbruken, för att nämna några exempel.  Förra veckan var det dags för ett besök på gamla Mejeriet, som fortfarande heter Mejeriet, men som numer är en fritidsgård för såväl unga som gamla.
Av deltagarna i cirkeln är endast tre uppväxta i Nybro, resten är inflyttade. Med hjälp av Mejeriets föreståndare Anders Svensson och de så kallade ”infödingarna” som fyller på med egna kunskaper, får besökarna en ganska klar bild över hur Mejeriets verksamhet en gång fungerat. Men också hur den fungerar i dag.
– 1932 kom min pappa hit som mejerimästare. Så här, i fem rum och kök på övervåningen, har jag vuxit upp, berättar Marianne Petersson, efter det att Anders Svensson gjort en kort redogörelse om mejeriets historia.

Mejeriföreningen i Nybro bildades 1883 och höll först till i det hus som idag inryms av Doff Data, men som då var ostlager. Den nuvarande mejeribyggnaden uppfördes 1924 och här tillverkades det på den tiden varumärkta runmärkta smöret. Något som Marianne Petersson minns mycket väl. Mejeristen Wilhelm Frödin hade en tjänsteflicka som hette Siri Hagström Öberg och var den första att hålla konsert i Mejeriet. Hon spelade nämligen munspel och på sommarkvällarna satt hon på lastbryggan och spelade för en talrik publik.
– Sedan dess har det hållits många konserter här, säger Anders Svensson, som varje år ser till att Mejeriet gästas av olika musiker.
Konserterna har gjort huset känt i stora delar av södra Sverige. För vad sägs om gästartister som Petter, Mikael Wiehe, Melody Club, Mönsterås Bluesband, Eskobar och Marit Bergman?
Den riktiga mejeriverksamheten lades ner någon gång under 1970-talet och i mars 1993 invigdes ungdom och kulturhuset
Mejeriet.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 25 januari 2018