Spelar i glädje och sorg

  • Linnea Petersson är kantor i Algutsboda. Hon ägnar sig åt musik, både på jobbet och på fritiden.
    Linnea petersson

Hon spelar i sorg och i glädje. Hon lyssnar på det mesta från Bruce Springsteen till Bach. När hon inte leder någon av sin körer sjunger hon själv i kör. Tidigare i år utnämndes Linnea Petersson till Årets Kristina.
Linnea Petersson är kantor i Algutsboda.
Motiveringen var: ”Med outtömlig energi ger sig årets Kristina i kast med sitt kall. Man kan med fog påstå att arbete och fritid flyter tillsammans hos henne. Hon berikar bygdens musikliv och leder med varm hand både unga och äldres körer. Med sin musikaliska stora familj uppträder hon ibland i sin arbetslokal, en plats där årets Kristina ibland möter sorg men mest glädje”
Som kyrkomusiker träffar hon människor i livets alla situationer.
– Det är glädje och sorg, vigslar, dop och begravningar.
Det är mycket helgjobb, Både ”vanliga” söndagar  och förstås alla de stora kyrkhelgerna, och det är få helger som hon och hennes man är lediga samtidigt. Istället åker de åt varsin kyrka.
Livsstil
– Trots att vi arbetar på olika ställen tar vi ändå chanser att samarbeta och det berikar oss. Jag har jobbat varje jul sedan 1994. Men på ett vis blir det en livsstil. Det är ett jobb som ger mycket.
Förra helgen hade hon mycket att göra. På lpångfredagen sjögng tre av ”kyrkosmasmona”, på påskafton sjöng kyrkokören, då förstärkt med hennes man Sten-Inge som var solist, och sonen Christian som spelade congas. På påskdagen var det festhögmässa med alla körerna, trumpet, pyssel och godismingel.
Linnea hade inte tänkt att bli kantor, utan snarare svensklärare eller författare. Som ung tog hon det som kallas ”lilla” kantorsexamen, och senare har hon läst vidare på distans.
– Jag tycker mycket om att skriva.
Linnea bor i Orrefors tillsammans med maken Sten-Inge, som är organist i Nybro. De har sex barn, och ibland framträder hela familjen tillsammans.
– Vi har gjort julkonserter tillsammans och spelat in ett par julskivor som vi sålt i samband med våra konserter. De är mer som dokumentation.
För 13 år sedan kom familjen till Nybro.
– Vi hade arbetat i Nässjö församling. Det hade fungerat väldigt väl, vi hade varit med i församlingsbyggandet. Men föräldrarna i Blekinge började bli äldre, och Sten-Inge fick en tjänst i Nybro.
I januari 2003 fick Linnea jobb i Algutsboda, en församling med 1 300 kyrkotillhöriga.
Aktiva människor
– Det är aktiva människor i församlingen. Det finns en stolthet över bygden där man lyfter fram det man har. Samtidigt har det varit jobbigt med alla glasbruk som lagts ner, och det är sorgligt att Johansfors inte är igång.
En del av hennes tjänst är körverksamheten. Hon leder kyrkokören, för vuxna och två barnkörer. Kyrkokören sjunger allt från lovsång, gospel och visor till musik av Mendelsohn och Bach. I höstas fyllde kören 90 år. Sångfåglarna är kören för barn mellan 6 och 8 år. Kören medverkar  i kyrkan vid familjedagar och olika högtider. Körkompisarna är för barn mellan 9 och 12 år, körkompisarna sjunger vid olika tillfällen i kyrkan. Hon arbetar också inne i Emmaboda.
Familjen bor i det hus Simon Gate lät bygga när han fick jobb som formgivare på bruket. Det märks att det är en musikalisk familj, i vardagsrummet står en flygel, med porträttbyster kompositörerna Mozart, Bach och Beethoven, och en trappa upp finns ett musikrum. Det första som syns i köket är klassiska Expressenlöpsedeln med Bruce Springsteen på, och texten ”jag var där”.
– Jag lyssnar på allt, från Bruce till Sissel Kyrkjebö, country och klassiskt.  Jag gillar allt möjligt, fast kanske inte särskilt mycket dansbandsmusik.
Hon gillar att improvisera.
– Dagen efter att Loreen vunnit schlager-EM vävde jag in Euphoria i postludiet. Det var uppskattat!
När Linnea är ledig då lagar hon mat, bakar promenrar och sjunger i Nybro kammarkör.
– Vi gör lite svårare grejer, det är roligt. Det är verkligen så att musik väcker energi. Jag märker det när vi tränat.
Nybro kammarkör, som har drygt 30 medlemmar har bland annat gjort Händels Messias och Faurés Requiem. Nyligen framförde kören, tillsammans med solister och orkester, Bachs Johannespassionen.

 

Karin Asmundsson