Songlines – musik som skapar möten och mening

  • Helena Isaksson Baeck 1 (kopia)

Helena Isaksson Baeck är dokumentärfilmare. Hon är också medgrundare och en av de ledande personerna i Songlines, en organisation som försöker skapa möten mellan ensamkommande ungdomar och andra unga i Sverige genom musik.
– Grundtanken är att ungdomar ska lära ungdomar.

Helena Isaksson Baeck har en bakgrund som journalist och som redigerare på Sveriges Television. Så småningom lämnade hon det och blev frilansande dokumentärfilmare. Songlines började för henne med en film som aldrig blev gjord.

– Jag hade gjort ”Vägen till Ann-Christine” som handlade om en präst i Växjö som gick från att vara Åke till att bli Ann-Christine. Efter den ville jag göra en film om alla unga som kom ensamma till Sverige utan familjer. Men SVT sa nej.

I samma veva fick hon en förfrågan av en bekant sedan tidigare att filma en musiktävling där bland annat ensamkommande barn skulle finnas med.

– Jag hade tidigare gjort filmer och en bok för Svenska Kyrkan i Växjö Stift om hur man jobbar med integration. Det handlade bland annat om hur man samarbetade med kommunerna, idrotten och kulturen. Det gjorde att jag redan hade många kontakter. Samtidigt hade det då 2015 kommit omkring 35 000 ensamkommande. Jag undrade – hur ska det gå?

Helena Isaksson Baeck döljer inte att hon tycker att de ensamkommande behandlats illa av svenska politiker och myndigheter.

– Det är många av dem som fortfarande inte fått besked om de får stanna och nu är det 2019. Det skapar mycket otrygghet runt de här ungdomarna. Därför tyckte jag att det var viktigt att skapa bra aktiviteter runt dem.

I väntan på besked om de får stanna lever ungdomarna under stark psykisk press.

– De väntar och väntar och hoppas och väntar.  Folk vill träffa andra människor och bli en del av samhället. De allra, allra flesta vill göra rätt för sig. Att de sedan kan skickas till Afghanistan är inte klokt. Många av dem har inte ens en relation till Afghanistan, de har aldrig bott där. De har vuxit upp som flyktingar i Iran.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 8 augusti 2019