Söderåkrasonen redo för riksfinal

  • Kalle Johansson

När Kalle Johansson, 17 år, steg upp på Larmtorgets scen den 24 juli var han glad, förvånad och hoppfull. Att han tagit sig till länsfinalen i Svensktoppen nästa var i sig en överraskning, att han skulle vinna densamme försatte honom i chock.
Att Kalle Johansson skulle bli musiker stod klart väldigt tidigt. Född och uppvuxen som han är i en familj och släkt där musiken alltid varit närvarande. I släkten finns flera som livnär sig på musik.
– Sjungit har jag alltid gjort och jag började spela piano när jag var fem-sex år gammal, säger Kalle Johansson.
– Först satt jag bara och plinkade, men jag lärde mig efterhand. Jag har aldrig tagit några lektioner utan lärde mig spela på egen hand, med viss hjälp av besökande släktingar.
Vid 13 års ålder plockade han upp gitarren och sedan dess är det sång och gitarr som är hans främsta instrument. Att han skulle gå på musikgymnasiet på Stage4you i Torsås fanns det ingen som helst tvekan om. Fast att han skulle ställa upp i Svensktoppen nästa var inte lika planerat utan något som Maxe Axelsson, delägare till Stage4you, kom på.
– Maxe kom fram till mig efter ett par månader på skolan och sa att jag borde delta. TK (Thomas Karlsson, sånglärare på skolan) skrev låten och vi arbetade med den i studion på skolan.
Den sommarglada poplåten Den där dan blev klar i mars och snart fick Kalle Johansson reda på att han skulle uppträda på Larmtorgets scen.
– Det hade jag inte förväntat mig. Det kom in 56 bidrag och 17 tog sig till delfinalerna, jag var jätteglad över att ha blivit uttagen. Att jag sedan gick till finalen var stort.
När det stod klart att han tagit hem länsfinalen tog det ett bra tag innan han förstod vad som hade hänt.
– Jag var i chock, jag visste knappt vad jag hette, säger han och skrattar.

Tomas Löwemo

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 14 augusti 2014