Snart stänger Rolf Olsson butiken efter 54 år

  • rolfwebb

Det börjar bli lite utplockat bland tröjor och trosor, byxor och blazrar. Det har varit halva priset på sortimenten ett tag. I vår låser Rolf Olsson dörren för sista gången efter 54 år i branschen.

– Jag har klätt Torsåsborna i många år, säger han.

Han har kvar lokalen till sista juni, men räknar med att ha öppet som längst mars ut.

Kanske stänger han tidigare, det beror på hur mycket varor som finns kvar.

– Jag brukar ha massor med kortärmade skjortor på vintern, för folk som åker söderut. Nu finns det bara en enda kvar, visar han.

Han började sälja kläder sommaren 1960. Då var Rolf  17 år och tänkte sig en framtid på sjön.

Blåkläder och storvästar

– Jo, jag blev kvar. Jag kommer ihåg den gamla stammen av bönder som passade på att köpa blåkläder när de åkte till kvarnen. Vi sålde blåkläder och massor av storvästar på 60-talet.

Mycket har hänt under åren, och han har sett modets växlingar, utställda jeans, supersmala jeans, Kurt Olsson-kavajer

– Visst är det viktigt med kläder. Gick man ut utan kläder åkte man dit… Modet har varit väldig växlande, men trenderna kommer alltid  igen. Även om vissa saker aldrig går ut modet, som de brittiska tweedkavajerna.

Herr, dam och ett tag barn

När han började fanns det en  inhemsk textilindustri. Numera tillverkas kläderna utomlands.

Först såldes enbart herrkläder, 1986 började han också med damkläder och under en period såldes också barnkläder.

Under mer än ett halvt sekel har han klätt inte bara Torsåsborna, utan människor från ett rätt stort omland, och klarat konkurrensen från lågpriskedjorna. Förklaringen låter enkel:

– Bra kvalitet till rimliga priset och bra service. Vi har haft fantastiskt bra medarbetare. under åren. Och vi har varit väldigt kompletta. Allt har funnits här, från underkläder till ytterplagg. Man har kunnat hitta något i varje varugrupp. Vi har haft kläder som passar de flesta.

Vuxet folk

Han beskriver inriktningen ”vuxet folk”.

– Vi har mer haft en klassisk linje, kläder för normala människor. Vi har inte svävat ut i en massa konstigheter, i kläder som man kanske bara använder en gång. Och det händer att vi talat om för kunderna att ett visst plagg inte passar.

Rolf och hustrun Ulla har åkt till mässor för att kolla läget. De har inte varit bundna till några särskilda leverantörer utan har kunnat välja fritt.

– Ja, det är svårt att välja, det finns hur mycket som helst.

Rolf är klädd i jeans och tröja, under tröjan har han en rutig skjorta. På jeansen står det Lee. Förstås.

Något annat märke är inte aktuellt för honom, har  aldrig varit aktuellt, sedan Leejeansen började  importeras till Sverige i början av 60-talet. Han upptäckte Lee-jeansen när han gjorde lumpen 1962-1963 bland annat i Göteborg, och det var då jeansen slog igenom.

Gillar jeans

– Jag har nog tio par Lee-jeans hemma, det äldsta paret är 20 år. Kvaliteten är fantastisk. Och agenturen har alltid leverat punktligt. Vi har nog haft Sveriges lägsta priser på Lee-jeans.

Det blev först 26 år som anställd och sedan 28 år som egenföretagare på Allfargatan för Rolf. Någon mer klädaffär blir det inte i lokalerna.

I affären arbetar också hustrun Ulla och dottern Emma. Ulla var hemma när barnen var små, sedan började hon i affären Olssons tog över affären.

– Vi har jobbat ihop i alla år utan att bråka!

Emma började sommarjobba i butiken när hon var 16,  men är inte intresserad av att ta över den.

Rolf är född 1943, och har redan jobbat några år länge  än de flesta. Han började tidigt, och han slutar sent.

– När jag var 12 målade jag keramikfigurer, när jag var 14-15 jobbade jag i fröhandel. Jo, jag har jobbat rätt mycket, och nu tycker jag det är dags att bli pensionär

Hembygdsföreningen

Han framhåller att han inte kommer att sakna jobbet, och han räknar med att hålla sig sysselsatt.

– Hembygdsföreningen, sufflerar Ulla.

Där är han  ordförande. Han ska gå långa promenader med hunden, taxen Moses, som är den tredje taxen i ordningen.

– En gång tax, alltid tax,

Han ska ta sig tid att jaga och fiska. Nyligen köpte han kläder i en annan affär än den egna. En flytoverall, som han ska använda när han åker till Lofoten i vår för att fiska med en kompis.

Drömmen om att bli sjöman slog aldrig in. Men båt har han, och kanske får han tid för den med.

Hyllad har han redan blivit, i årets Torsåsrevy. I 100 år har det sålts kläder på Allfargatan 13 – men snart är det slut.

Karin Asmundsson