Snart premiär för Trollspelet

  • hollwebb

Kalmar
Slutet gott, allting gott. Tamino har befriat Pamina, och Papageno och Pagagena får varandra. Men vägen till lycka har varit krokig. Om en månad har teatergruppen Den flygande holländaren premiär på Trollspelet, fritt efter Mozarts opera Trollflöjten.
Medlemmarna i Den flygande holländaren träffas två gånger i veckan. Den här dagen är det dags för den första kostymrepetitionen. Gruppen går igenom tre scener, bland annat en där Tamino blir jagad av drakar men räddas av nattens änglar. Papageno försöker ta åt sig äran.
Trollspelet bygger på Mozarts opera Trollflöjten som utspelas i ett orientaliskt fantasirike där Sarastro regerar. Teatergruppen har gjort en fri tolkning av operan.
– Vi har kokat ner den rejält, men vi har kvar känslan och jag kan lova att det blir roligt, säger regisssören och teaterledaren Bart Wijlhizen.
Både Trollspelet och Trollflöjten handlar om människor som blir utsatta för olika prov i livet. Ursprungsoperan som är tre timmar lång och har ett myller av roller har bantats ner till 70 minuter. Mozarts musik har kompletterats med samtida, bland annat ur The Phantom of the Opera och hårdrock av Kiss. Men huvuddragen finns kvar. Nattens drottning är mamma till Pamina som rövats bort av översteprästen Sarastro. Prinsen Tamino får i uppdrag att rädda Pamina och han tar med sig fågelfångaren Papageno. Det blir många förvecklingar, mycket musik och en del dans.
De tio skådespelarna delar på betydligt fler roller. Marcus Melkersson, Peter Juhlin och Magnus Eliasson är bland annat riddare.
– En del har rätt mycket text att komma iåg, säger Emma Carlsson, som spelar Nattens drottning.
Rörelseteatern Den flygande Holländaren är en dans- och teatergrupp i Kalmar som består av personer med funktionsnedsättningar. Deltagarna har teatergruppen som daglig verksamhet.
– Vi träffas två dagar i veckan, och det är jättekul, säger Laila-Maria Pettersson som spelar Papagena.
Tidigare har gruppen satt upp Romeo & Julia och gjort julföreställningar.
– Det är roligt att kraven höjs och att vi får lite nya utmaningar. Det här är livet, att få spela teater!
Målet är både att skapa en plats där deltagarna kan utvecklas, och att göra professionella föreställningar.
– Viktigast är att vi kul, säger Bart.
Den flygande holländaren är ett samarbete mellan studieförbundet Vuxenskolan Arvsfinden, Kalmar kommun och föreningen Scenkonst för funktionshindrade.
Det är premiär den 22 maj på Kalmar teater, och det blir ytterligare tre föreställningar den veckan.
– Lite fjärilar i magen har man allt, säger Laila-Maria.

Karin Asmundsson