Snart börjar jakten på lönnkrogar, hembrännare och Bläsemålatjuven

  • spel

Det händer en fasligt massa äventyr när Vissefjärda hembygdsförening på midsommardagen bjuder in till årets bygdespel på stallplanen i Vissefjärda. Här bjuds på allt från husbehovssupar till lönnkrogar, tjuverier och dråp. Och allt utspelar sig på två ställen. I Kyrkeby bränneri och på lönnkrogen i Skepudden.

Vissefjärda. Premiären  av sommarens stora bygdespel vid stallarna är som brukligt mitt på midsommardagen. Årets bygdespel är baserat på Henning Skårins manus som handlar om livet i Vissefjärda runt 1860, då brännvinstillverkningen i Kyrkeby stod på topp. Sämre var det med folkets hälsa, efter att det under en lång tid bedrivits ohämmad hembränning som försvagat folkets hälsa. Något som lett till ett totalstopp för hembränneri.
Nu stod bränneriet i Kyrkeby ensam för socknens brännvinstillverkning och ägaren till bränneriet hade tilldelats två procent av produktionen och arbetarna en viss daglig ranson brännvin. Även de som hämtade och lämnade potatis och ved till bränneriet fick sig en färdknäpp, så trots att det i landet rådde spritförbud förekom det ett dagligt drickande just i denna lilla by.

Så var det dessutom Alta-Kitta som trotsade brännvinsförbudet och drev lönnkrog ute på Skepudden.
Men så en gång kom två Blekingebönder i bråk efter att de provsmakat den begärliga drycken, vilket resulterade i att den ene av dem blev ihjälslagen. Därmed förbjöds husbehovssupen till de anställda och bönderna blev utan sin dagliga färdknäpp.
Det är då, när stämningen är som sämst i byn som bygdespelet tar sin början. Alta-Kitta, som i årets uppsättning spelas av Ann-Kristin Elgán, kunde bränna brännvin och gör det också. Samtidigt fanns en annan kvinna vid namn Kloka Tea, här spelad av Tunja Ojaniemi, som kunde koka ihop undergörande mediciner. På scen medverkar också suputen Blekinge-Lasse, Bläsemålatjuven Ygge och massor med andra karaktärer. Alla spelade av hembygdsföreningens egna skådespelare i regi av Annemai Bernfalk.

– Vi i kommittén har hållit på och planerat det här sedan i februari.  Först träffas vi och väljer bland ett tiotal spel, sedan bearbetar vi manus och lägger sång till sång och övar. I kväll ska vi för första gången öva på riktigt med scensmink och allt, berättar Annemai Bernfalk när tidningen hälsar på för en smygtitt några veckor innan premiären på midsommardagen.
Egentligen är Annemai Bernfalk regissör, men nu sitter hon koncentrerad med makeup-lådan framför skådespelarna som snällt väntar på sin tur att få genomgå en mindre förvandling.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 21 juni 2018