Smålänningen Ciardi drömmer om Bryssel

  • eu

Erik Ciardi har rötterna i Sverige, Italien och England. Ciardi är fjortonde namn på Centerpartiets lista inför EU-valet, men att han engagerat sig politiskt beror på Göran Persson.
– Eller kanske snarare Göran Persson och Maud Olofsson, förtydligar han på sitt lågmälda sätt.

Kalmar. Ciardis efternamn skvallrar om italienska rötter, pappan kom från Neapel. Den som är intresserad av mode noterar att hans kläder är av italienskt snitt.
– Min mamma är från Sverige, fast hennes mormor kom från England. Men jag är nere i Neapel minst en gång per år och hälsar på släkten. Maten där är verkligen bra, min favoriträtt är pasta med bönor, säger han.
När Napoli härförleden mötte Arsenal i Europa league, satt Ciardi hemma framför tv:n. Men trots att han höll tummarna hårt för Napoli blev det förlust. Att
Kalmar FF däremot lyckades kvittera två gånger och ta en poäng hemma mot IFK Norrköping var måhända plåster på såren för han står i FF-klacken.
Men över till det politiska. Erik Ciardi kandiderar till Europaparlamentet. Att han jobbar för ett öppet Europa bottnar inågot som skedde för ungefär 15 år sedan. En konflikt blossade upp mellan Byggnads och ett lettiskt byggföretag i Vaxholm.

– Det handlade om EU:s grundprinciper om fri rörlighet och krav på att företaget skulle skriva ett svenskt kollektivavtal med Byggnads för sina anställda som arbetade i Sverige, förklarar Erik Ciardi.
Byggnads hävdade å sin sida att det handlade om grundvalarna för den svenska arbetsmarknaden. Utländska företag med verksamhet i Sverige ska ha avtal och anställningsvillkor som följer svenska förhållanden. Men det lettiska företaget menade å sin sida att det räckte med ett lettiskt avtal och frågan var på god väg att åstadkomma diplomatiskt bråk mellan Lettland och Sverige. Efter 101 dagars facklig blockad lämnade letterna det skolbygget i Vaxholm.
En EU-dom som skulle gå emot Sverige vore en ”skandal”, tyckte statsminister Göran Persson. Men Maud Olofsson röt till mot Göran Persson och sa att lettiska kollektivavtal kan gälla i Sverige. Denna konflikt väckte något av en väckarklocka för Erik Ciardi, som är fjortonde namn på Centerpartiets lista till EU-valet.

Varför ska vi rösta i EU–valet?

– För att vi är en del av EU och vi har lika stor rätt att föra fram vår röst i EU-sammanhang som alla andra medlemsländer. Det är viktigt vi är med och
påverkar. Många kommunala beslut påverkas av EU-beslut, även om det figurerar lika uppgifter om hur många procent det rör sig om. Mellan 30 och 70 procent är det i alla fall. Inom EU ska fri rörlighet råda för varor, tjänster, personer och kapital.

– Den fria rörligheten är viktig, en grundstomme i Europasamarbetet. När man rör sig och träffas över gränser undviker man konflikter och krig. Det finns också ett näringsliv här som vill exportera. 60 procent av vår export går till Europa, för Kalmar lån och Småland är siffran 75 procent..
Klimat- och miljöfrågorna känner inga gränser.
– Där kan EU kan göra skillnad. EU är en global maktfaktor, en av världens största marknader. Det är klart att det påverkar USA, Kina och andra som tvingas ställa om sin produktion för att harmonisera mot EU och marknaden här, säger Ciardi.
– Men den fria rörligheten handlar också om kunskapsutbyte. Vi har Linnéuniversitetet här och våra studenter får möjlighet läsa på andra universitet i Europa, de kans spetsa sin kunskap och det tycker jag det är bra.
Han blundar inte för att det finns problem som till exempel de internationella stöldligor vilka förflyttar sig mellan de olika EU-länderna.
– Jag tror det är viktigare att vi får ett starkare samarbete med Interpol.

Janne Adeen

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 18 april 2019